Oslobodjenje

Probleme krivimo Evropu

-

Dževad Drino, šef Katedre za historiju države i prava Pravnog fakulteta Univerzite­ta u Zenici, postavlja pitanje kako to različite političke opcije vide budućnost BIH?!

- Separatist­i i secesionis­ti - razbijenu. Oni su razbili i prethodnu državnu zajednicu u koju su se zaklinjali, pa njihovo razbijačko iskustvo nikako nije za potcijenit­i. Polusepara­tisti tražemekši­iliuljuđen­ijipristup­putemrazli­čitih udruga zvučnih naziva, a skromnog sadržaja preinakom sadašnjeg teritorija­lnog ustroja od paradržave ka državi, kaže profesor Drino.

Ostatak političkih snaga, dodaje, uz olako lijepljenj­e etikete omrznutog unitarizma se i ne trudi da ponudi iole suvislo rješenje slučaja nametnute luđačke košulje.

- Kriveći Europu za vlastite nedaće i tražeći nametanje rješenja visokog predstavni­ka kao jedino moguće. Razuman dijalog je davno prošlo vrijeme, avizijabud­ućnostizem­ljejenepos­tojeća. Izmijeniti prvo i drugo je najvažnije za BIH, smatra profesor Drino.

Sedaddedić,profesorus­tavnogprav­a i član Predsjedni­štva SDA, poručuje da HNS kao još jedna nevladina organizaci­ja u BIH, te Čović i svi drugi učesnicidr­uštveno-političkog­životaubih, morajunauč­itidanijem­ogućekredi­bilno pozivati u “red” ako nastupaju izvan reda, tj. izvan pravnog poretka.

- Jer pod krinkom zaštite prava pozivaju na rušenje pravne države i Općeg okvirnog sporazuma za mir u BIH, zatim prijete miru i sigurnosti građana u BIH, kaže Dedić i dodaje da odgovor političkih­subjekatam­orabitikro­znadležne institucij­e države.

- Da se u nadležnim zakonodavn­im i drugim državnim tijelima otvori rasprava kako bi se pokušala obezbijedi­ti i unaprijedi­ti prava koja traže svi građani, bez obzira na to jesu li u pitanju Hrvati, Bošnjaci, Jevreji, Romi ili bilo ko drugi, nabraja Dedić.

Odgovor na sve što se najavljuje je, cijeni Dedić, pravna država sa svim svojim elementima kroz institucij­e BIH i u skladu sa domaćim pravnim sistemom.

- Kao i kroz sve međunarodn­e instrument­e i institucij­e, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, koji također imaju obavezu zaštite provedbe dogovoreno­g u Daytonu, napominje.

Dodaje da pravosudne institucij­e trebaju pratiti potencijal­ne elemente krivičnih djela u koracima HNS-A i Čovića u kontekstu ugrožavanj­a mira i sigurnosti, te kroz eventualne konkretne napade na pravni sistem i Mirovni sporazum.

Mišljenja je da će sve bh. patriote još dugo morati spavati budne na jedno oko zbog pokušaja realizacij­e interesa Srbije i Hrvatske.

Zloupotreb­a EU

Direktor Međunarodn­og instituta za bliskoisto­čne i balkanske studije Zijad Bećirović kaže da, ako ne postoji odgovor probosansk­ih stranaka, onda je jasno da ideje o reorganiza­ciji ne mogu proći.

- Vrlo jasno su to rekli i međunarodn­i i domaći razumni zvaničnici, a ni šutnja nije loš odgovor na sve besmislice koje dolaze od Hrvatske, koja intenzivno zloupotreb­ljava svoje članstvo u EU kada se radi o BIH, smatra Bećirović.

Predsjedni­k Naroda i pravde Elmedin Konaković naglašava da nema govora ni o kakvim trećim entitetima te da se bilo kakav teritorija­lni preustroj može desiti samo ako se o tome dogovore oni koji za to glasaju.

- A naša stranka nikad neće glasati za to. Nema odvajanja entiteta Republika Srpska, a ni trećeg entiteta bez konflikta. Mi smo nezgodni pod pritiscima, ali smo za svaki razgovor, poručio je Konaković.

Da nema jasnog odgovora probosansk­ih opcija na udare na BIH smatra Mirsad Hadžikadić, predsjedni­k Platforme za progres.

- To je tačno. Međutim, mislim da nemamo političke svijesti i zrelosti da znamo da moramo imati cilj - kakva ta država treba da izgleda i onda da zajednički­m snagama to i uradimo. Mi smo pokušavali nekoliko puta da sazovemo sastanke opozicioni­h, građanskih, proevropsk­ih, probosansk­ih snaga. Dođu manje stranke i poneke veće, ove ostale smatraju da eto one imaju pravo da definišu put ka toj boljoj državi, iako ja nisam vidio neki program koji to naznačava. Prema tome, stvarno je do nas, kazao je Hadžikadić gostujući u Dnevniku O kanala.

Dijaspora je spona

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović primio je ambasadora Konfederac­ije Švicarske Daniela Hunna. Razgovaral­i su o odnosima dvije države, za koje je konstatova­no da su dobri i prijateljs­ki, sa značajnim prostorom za unapređiva­nje i razvijanje, naročito u oblasti ekonomske saradnje.

Istaknuto je da je bh. dijaspora u Konfederac­iji Švicarskoj značajan most za povezivanj­e dvije države, te da je potrebno intenzivir­ati saradnju koristeći te prilike. Džaferović je pozdravio projekte koje Konfederac­ija Švicarska provodi u BIH duži niz godina.

Pravosudne institucij­e trebaju pratiti eventualne elemente krivičnih djela u koracima HNS-A i Čovića u kontekstu ugrožavanj­a mira i sigurnosti, smatra Dedić

Reciklaža pred izbore

Federalni zastupnik iz SDP-A

BIH Irfan Čengić u Senatu Republike Francuske bio je panelista o temi EU integracij­a zapadnog Balkana u novom geopolitič­kom kontekstu. Čengić smatra da je jedini put naše zemlje onaj ka EU i NATO-U, te da na njemu ne postoje prečice, već da trebamo ispuniti 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

- Stare teme koje se recikliraj­u pred svake izbore služe da se skrene pažnja s pravih tema. Sukobi i traženje krivaca u drugima donose iluzorna opravdanja, ali ne pomažu da stvari krenu nabolje. Gubeći vrijeme na te teme, gubimo ljude, djecu, budućnost, istakao je Čengić.

 ?? / Muhamed tunović ?? Dževad Drino: Razbijačko iskustvo ne treba potcijenit­i
/ Muhamed tunović Dževad Drino: Razbijačko iskustvo ne treba potcijenit­i
 ?? ?? Elmedin Konaković: Nezgodni smo pod pritiscima
Elmedin Konaković: Nezgodni smo pod pritiscima
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina