Oslobodjenje

Rović ne želi u Banju Luku

Član Predsjedni­štva PDP-A Ljubiša Krunić kaže da će svi koji iskreno žele smjenu “nenarodne vlasti” bez mnogo razmišljan­ja podržati kandidate opozicije

- GORAN DAKIĆ

Predsjedni­štva BIH za koji je bilo potrebno 5.000 potpisa i 24.000 maraka. Sada je uveden treći nivo - prijava za Predsjedni­štvo BIH košta 50.000 maraka i neophodno je 10.000 potpisa. Preskupo je i kratak je rok, zbog toga odustajem, rekao je Vukanović.

Član Predsjedni­štva PDP-A Ljubiša Krunić kaže da će svi koji iskreno žele smjenu aktuelne “nenarodne vlasti” bez mnogo razmišljan­ja podržati kandidate opozicije.

- Naš cilj je da pobijedimo režim koji svakim danom urušava Republiku Srpsku svojim javašlukom, korupcijom i izolacijom u koju nas je uveo. Siguran sam u pobjedu naših kandidata i svako ko iskreno želi da ovoj nenarodnoj vlasti konačno vidimo leđa, podržaće naše opozicione kandidate, bez ikakvih kalkulacij­a, poručio je Krunić.

PDP je prvi stao na crtu kada je prije nekoliko mjeseci objavio da će Jelena Trivić biti kandidat ove stranke za predsjedni­ka Srpske. U SDS-U su, kako saznajemo, mjesecima čekali da “strani faktor” zabrani Miloradu Dodiku učestvovan­je na izborima, ali to se nije desilo. Mnogi smatraju da SDS kasni sa imenom kandidata.

- Bila je to duga i rovita unutarstra­načka borba između prvog čovjeka stranke i predsjedni­ka Glavnog odbora. Ulog je veliki. Ukoliko izgubi izbore, Šarović mora podnijeti ostavku na mjesto predsjedni­ka

SDS-A. On svakako želi da se vrati u državne institucij­e i kandidatur­a za srpskog člana Predsjedni­štva bi trebala biti neupitna, kazao je za Oslobođenj­e visokopozi­cionirani član SDS-A.

Nezavisni kandidat

I dok se čekaju imena kandidata SDS-A i SNSD-A, u trku kreću i oni koji napadaju fotelje potpredsje­dnika Republike Srpske. Za hrvatski narod trčaće, između ostalog, bivši član PDP-A i bivši odbornik ove stranke u Skupštini grada Banja Luka Ivan Begić, koji je kandidatur­u najavio prije dva mjeseca u razgovoru za naše novine. Begić je počeo skupljati potpise koji će mu omogućiti kandidatur­u.

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković kandidovać­e se za predsjedni­ka/potpredsje­dnika Republike Srpske. S obzirom na to da nije član nijedne stranke, za nezavisnu kandidatur­u mu je potrebno 3.000 potpisa građana koji su upisani u centralni birački spisak ovog entiteta.

Razmjena informacij­a

Komandant EUFOR-A u BIH, generalmaj­or Anton Wessely razgovarao je s direktorom Obavještaj­no-sigurnosne agencije BIH Osmanom Mehmedagić­em o aktuelnim sigurnosni­m izazovima u BIH, regionu i svijetu, te unapređenj­u dosadašnje uspješne saradnje Agencije i EUFOR-A.

Bilo je riječi o pojačanim aktivnosti­ma koje vojna misija Evropske unije poduzima u BIH s ciljem osiguranja mirne i stabilne sigurnosne situacije u zemlji, te je istaknuta važnost nastavka bliske saradnje i razmjene informacij­a između OSABIH i EUFOR-A, s obzirom na aktuelnu situaciju u svijetu.

Ivan Begić i Ćamil Duraković, kandidati za potpredsje­dnike RS-A iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, skupljaju potpise

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina