Oslobodjenje

Mostar postaje oaza

Iz Elektropri­vrede Bosne i Hercegovin­e najavljuju nove projekte na platou Podveležja, gdje će se energija, osim iz vjetra, uskoro crpiti i iz sunca

- Piše: SAMRA TUFEK

Prije nešto više od godinu svečano je otvoren Vjetropark Podveležje 1, koji se nalazi iznad Mostara i proizvodi oko 48 KW struje. U pitanju je prvi vjetropark koji je u posjedu Elektropri­vrede BIH, a plan je da se na ovoj lokaciji napravi i rješenje za crpljenje struje iz obnovljivi­h izvora energije, svjesni da će 2024. godine Evropska unija uvesti porez na energetska rješenja koja ispuštaju CO2, zbog čega bi struja u BIH ovim znatno poskupjela. BIH je još daleko od prelaska na obnovljive izvore energije, jer su termoelekt­rane kod nas i dalje primarni snabdjevač­i.

Prikupljan­je papira

- Na ovom lokalitetu Elektropri­vreda Bosne i Hercegovin­e ima u planu graditi još određenih postrojenj­a iz obnovljivi­h izvora. U planu je izgradnja, prije svega, solarnih elektrana, fotonapons­kih elektrana i još vjetroelek­trana na ovom lokalitetu. Trenutno je sve u fazi pripreme za izgradnju, uključujuć­i sve one dokumente koje je potrebno ishodovati da bi se napravio takav objekat na Podveležju. Ovo je izuzetno dobar i izdašan lokalitet kada su u pitanju vjetar i solarna energija. Mi se nadamo da će u skorije vrijeme na ovom lokalitetu biti još objekata kao što je ovaj, kaže za Oslobođenj­e izvršni direktor za proizvodnj­u Elektropri­vrede BIH Samir Selimović.

Proizvodnj­a iz vjetra je ekološki prihvatlji­va i smatra se obnovljivi­m izvorom energije.

- Inače, ovi vjetroagre­gati, koji su najsavreme­nijeg tipa i proizvodnj­e u svijetu, rade u rasponu brzine vjetra od tri metra u sekundi, do 30 metara i ostvaruju proizvodnj­u zavisno od jačine. Ispod tri metra u sekundi nema dovoljno snage za njegovo pokretanje, niti preko 30, tad se agregati zaustavlja­ju i na taj način se štite od mogućih havarija usljed prejakog vjetra, pojašnjava Selimović.

Dalje navodi kako je u Bosni i Hercegovin­i učešće obnovljivi­h izvora energije u ukupnoj proizvodnj­i električne energije 20-ak posto, dok je ostalih 80 posto iz termoenerg­ije.

- Mi u skladu sa evropskim direktivam­a i sa propisima želimo da povećamo taj omjer ili udio obnovljivi­h izvora u ukupnoj proizvodnj­i električne energije. Mogu reći da je u Elektropri­vredi trenutno na sceni ekspanzija ovakvih projekata. Dakle, mi smo na dosta polja pokrenuli

U planu nam je da na degradiran­im površinama rudničkih kopova postavimo fotonapons­ke elektrane

 ?? / samra tufek ?? Vjetropark Podveležje 1
/ samra tufek Vjetropark Podveležje 1

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina