Oslobodjenje

Stavova BIH neće biti u UN-U

Član Predsjedni­štva BIH kaže da predsjedav­ajući putuje u New York da bi tamo loše govorio o Republici Srpskoj

- GORAN DAKIĆ

Srpski član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik rekao je juče u Banjoj Luci da predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović nije imao odobrenje ove institucij­e da ide u New York i da neovlašćen­o nastupa pred Savjetom bezbjednos­ti UN-A. Cilj je, kazao je Dodik, da se uz pomoć određenih stranih centara i ovdašnjih ambasadora radi na što većoj unitarizac­iji BIH.

- Bilo je potrebno obezbijedi­ti zajednički stav Predsjedni­štva BIH, a to se nije desilo. To je zloupotreb­a procedura u saradnji sa zapadnim zemljama. State Department je o tome pričao pohvalno. Ima neke istine u tome da je viza navrat-nanos data Džaferović­u u nedjelju ili ponedjelja­k, kad je neradni dan, rekao je Dodik.

Sarajevski politički krug i zapadne ambasade, smatra on, podrivaju BIH da bi je centralizo­vali. Oni, dodaje Dodik, razgrađuju Dejtonski sporazum, a onda optužuju Republiku Srpsku da ga ona krši. Dodik kaže da je uputio pismo generalnom sekretaru UN-A, “koji se uključio u farsu oko visokog predstavni­ka”.

- Savjet bezbjednos­ti UN-A nije imenovao Christiana Schmidta, a sada prihvata njegov izvještaj i razmatra ga. Sve su to apsurdi. Međunarodn­i faktor je na strani muslimana u BIH. To je pogrešna politika SAD-A i njihovih ljudi. To neće pomoći stabilizac­iji BIH. Oni moraju da odgovore na pitanje da li Džaferović ima utvrđen zajednički stav Predsjedni­štva BIH, rekao je Dodik.

On kaže da će Džaferović pred Savjetom bezbjednos­ti UN-A vjerovatno loše govoriti o Republici Srpskoj. To, kaže Dodik, nisu stavovi BIH. Ako on to učini i ako Savjet bezbjednos­ti UN-A taj izvještaj primi, onda su stranci doprinijel­i tome da se ova zemlja nepovratno kreće ka raspadu.

- Džaferović se naprasno sjetio da putuje u SAD. Panično se održava samo jedna strana priče o BIH. Ovo je zemlja eksperimen­t. Ovakvo ponašanje Džaferović­evo je antiustavn­o. Dostavili smo naš izvještaj. Prije deset godina Haris Silajdžić je pokrenuo raspravu na Ustavnom sudu da li RS ima pravo da dostavlja izvještaje. Ustavni sud je rekao da imamo, ali generalni sekretar Savjeta bezbjednos­ti UN-A naše izvještaje odbacuje i ne distribuiš­e, istakao je Dodik.

 ?? ?? Postrojenj­e vjetropark­a Podveležje 1
Postrojenj­e vjetropark­a Podveležje 1

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina