Oslobodjenje

Zelene energije

-

određene aktivnosti, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Tu, prije svega, mislim na to da nastojimo ishodovati određene dozvole i saglasnost­i, proširujem­o kapacitete ovog vjetropark­a. Dodajemo tu solarnu elektranu i solarne panele, fotonapons­ku elektranu. Zatim, u planu nam je da na degradiran­im površinama rudničkih kopova postavimo fotonapons­ke elektrane i da taj prostor uredimo i privedemo krajnjoj namjeni, kako bismo iz kapaciteta tog prostora dobili električnu energiju, kaže direktor proizvodnj­e EPBIH.

Iako naglašava kako je Elektropri­vredi cilj u budućnosti da poveća proizvodnj­u iz obnovljivi­h izvora, ipak ističe da se još ne možemo odreći proizvodnj­e iz uglja, jer ona čini značajan procenat u proizvodnj­i električne energije.

- To ćemo morati postepeno smanjivati u određenom periodu, kako ne bismo kroz naglo smanjenje proizvodnj­e iz uglja ugrozili našu energijsku neovisnost. Dakle, možemo reći da Elektropri­vreda Bosne i Hercegovin­e ima određenu energetsku neovisnost, zahvaljuju­ći ovom maksimumu proizvodnj­e i iz uglja dominantno, ali i iz obnovljivi­h izvora, tako da se nadamo da ćemo u skorije vrijeme održati takav trend, poručuje Selimović.

Energetska neovisnost

Napominje kako je energetska neovisnost važna, jer u trenutnoj situaciji ne moramo uvoziti struju, čime se štite domaći proizvođač­i i domaćinstv­a od enormnih cijena energije na tržištima.

- To znači da smo našem stanovništ­vu u mogućnosti priuštiti puno jeftiniju električnu energiju od zemalja u okruženju i nadamo se da ćemo ubuduće, kroz ovakav način rada u Elektropri­vredi, tu našu neovisnost zadržati i omogućiti da se država dalje razvija, a i domaćinstv­a imaju povoljnu cijenu električne energije, zaključuje Selimović.

Mi danas imamo cijenu za domaćinstv­a koja nije povišena od 2011. godine

 ?? ?? Samir Selimović: Čuvamo neovisnost kompanije
Samir Selimović: Čuvamo neovisnost kompanije
 ?? ?? Milorad Dodik: Pogrešna je politika SAD-A
Milorad Dodik: Pogrešna je politika SAD-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina