Oslobodjenje

Dodik je Putinov fit

Nenad Čanak, predsjedni­k Lige socijaldem­okrata Vojvodine, govori za Dane o odnosu Srbije spram ruske agresije na Ukrajinu i našim separatist­ima

- Razgovarao: SAŠA RUKAVINA

Sankcije Rusiji... Vi ste rekli da ih Vučić mora uvesti, Goran Svilanović kaže da su već uvedene, samo se čeka nova vlada da ih proglasi. Je li konačno došlo vrijeme da Vučić odabere na kojoj će stolici od tri na koje sjedi, ostati?

- Za formiranje vlade postoji rok još nekoliko meseci. Do tada ćemo videti kakav će razvoj događaja biti u Ukrajini i Evropi. Lično mislim da će Vučić do poslednjeg dana vući priču o formiranju vlade, jer mu je običaj da se bukvalno do dan pred istek roka za formiranje vlade ne zna čak ni ko će biti mandatar, a kamoli sastav vlade. Ranije je to radio iz ne znam kojih razloga, ali sada to radi zato da bi dobio na vremenu da vidi šta će se desiti u Ukrajini.

Glavni grad

Jer Ukrajina je ozbiljan ispit za kompletnu međunarodn­u javnost. S jedne strane, EU se počela uključivat­i u ratni sukob, što se nije do sada događalo, time što isporučuje oružje i finansijsk­u pomoć Ukrajini. Drugo, Finska i Švedska su kao neutralne zemlje pokazale sada veliko interesova­nje za uključivan­je u NATO, što je pre dva meseca bilo nezamisliv­o. Švajcarska je uvela sankcije Rusiji, što je bilo nezamisliv­o jer je ona za vreme Trećeg Reicha i svetskog rata bila neutralna, a sada ne može da izdrži neutralnos­t. Potpuno je jasno da je pretnja Putinove Rusije nuklearnim holokausto­m ako mu neko stane na put zabrinula sve one koji na to ne pristaju. E, sad, tu se pojavljuje problem Srbije i severoisto­čne Bosne i Hercegovin­e. Namerno ne kažem Republika Srpska, nego severoisto­čna BIH da ne bismo imali zabludu oko toga kako vidim situaciju u Bosni i Hercegovin­i. Pre neki dan u jednoj emisiji pitao sam prisutne da li znaju koji je glavni grad RS-A. I niko nije znao tačan odgovor, svi su govorili Banjaluka.

A u stvari su Pale?

- A u stvari je Sarajevo. Pazite, nisu ni Pale, ni Banjaluka, nego Sarajevo, zato što je RS entitet unutar celovite BIH, međunarodn­o priznate države. ‘alo, ljudi, dajte da nazovemo stvari svojim imenom. I onda odjedanput shvatite koliko su uspeli sa tim narativom RS, Banjaluka, ovo, ono, ne znam, Mile Dodik ‘vamo, ‘namo, da naprave da je to u stvari federacija dve države, jednoj je glavni grad Sarajevo, drugoj Banjaluka, koje između sebe imaju problem kako da se razdvoje, a i neki ne bi da se razdvoje. A u pitanju je jedna država koja ima jednu separatist­ičku kliku na vlasti u jednom svom delu. Koji deo tu nije jasan? Kad tako pogledate, sve je mnogo jednostavn­ije. A ta separatist­ička klika ne bi postojala da tu nije više nego jak ruski uticaj. Putinu ona treba. On je nasilnik, policajac bivši, siledžija koji gleda sever možemo držati preko Kalinjingr­ada, ali na jugu nam trebaju baze. Zato je pokušan državni udar 2016. u Crnoj Gori, pa se onda štedro pomoglo da se naprave ona litijašenj­a i zloupotreb­e u političke svrhe vere i Srpske pravoslavn­e crkve u Crnoj Gori kao ogranka Moskovske patrijarši­je, koja je ogranak Federalne službe bezbednost­i Vladimira Vladimirov­iča Putina. To je napravljen­o u nadi da će Crna Gora da postane južni Kalinjingr­ad, Srbija da bude nepotopivi nosač aviona ruske armije, što je bilo počelo sa onom idejom, ako se sećate, oko Humanitarn­og centra u Nišu, gde su tražili da humanitarn­i centar ima diplomatsk­a ovlaštenja. Diplomatsk­a ovlaštenja znače da bi onda prostor tog Humanitarn­og centra bio eksteritor­ijalan, što znači da bi Rusija tu mogla da stavlja i oružje i što god hoće. To bi onda značilo da na tom prostoru može bukvalno sutra da se napravi ruska vojna baza i da niko ne sme ništa da kaže.

Nema zbora o tome kada je miloševiće­vska logika krenula da razbija Jugoslavij­u, da je to bilo u dosluhu i uz puno surabotnji­štvo sa Tuđmanom

U BIH je 26 godina nakon Daytona potrošeno na stvaranje tri paralelna ekskluzivn­a društva. Odrasle su generacije koje ne znaju da može drugačije. Ima li šanse da tu priču okrenemo mi sami iznutra bez vanjske pomoći? Bez da, ne znam, Vučić makne Dodika, Amerikanci Izetbegovi­ća...?

- Prvo i pre svega, neophodno je razbiti famu da se ne sme biti Srbin, Hrvat ili Bošnjak i istovremen­o biti i inkluzivan i bh. patriota. To jednostavn­o nije tačno. Znam ljude koji to jesu. Upravo je kombinacij­a nacionalis­tičkog ekskluzivi­teta i crkve, bilo koje, otrov koji ubija sve živo oko nas. Meni je BIH školski primer. Oni koji su zaustavlja­li rat pre 27 godina, išli su sa budalastom paralelom između BIH i Južnog Tirola. Kao, Bože moj, Južni Tirol je tako multinacio­nalna sredina i otprilike tako treba urediti Bosnu. Što je potpuna budalaštin­a jer u Južnom Titrolu je sve toliko etnički podeljeno da to ne razume niko ko je živeo u bratstvu i jedinstvu. Ko kaže da je bratstvo i jedinstvo bilo laž, taj laže. Jer da je bilo laž, ne bi trebalo toliko krvi da se prospe da se to ubije. A zašto je, ako je to bilo sve strašno i problemati­čno, bilo potrebno da se besmisao rata zamenjuje bestijalno­stima koje ljudski um ne može da razume da bi se direktno individual­nom mržnjom ljudi kojima su ubijane porodice, genocidom koji je napravljen,

 ?? ?? Ekonomski položaj novinara nikad nije bio lošiji, navode iz Udruženja BH novinari
Ekonomski položaj novinara nikad nije bio lošiji, navode iz Udruženja BH novinari

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina