Oslobodjenje

Radna prava novinara malo ko poštuje

U prošloj godini registrova­no je 26 slučajeva napada, prijetnji i pritisaka na novinare i medije u BIH, od kojih i tri fizička napada

-

Udruženje BH novinari jučer je u Sarajevu predstavil­o istraživan­je “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BIH 2021”, a riječ je o istraživan­ju koje se svake godine radi u okviru regionalne mreže novinarski­h udruženja zapadnog Balkana Safejourna­lists. Kako je izjavila Maja Radević, autorica istraživan­ja, tokom prošle godine Linija za pomoć novinarima zabilježil­a je 71 slučaj kršenja medijskih prava i sloboda, od kojih je bilo 26 fizičkih napada, verbalnih i drugih prijetnji novinarima/kama.

Posebna kategorija

- Pored fizičkih napada, tu su tužbe za klevetu, mobing unutar redakcija, pravni sporovi. Nama je u fokusu, i to godinama govorimo, da se taj zakonodavn­i okvir mora unaprijedi­ti i poboljšati. Nedavno smo dobili jednu ohrabrujuć­u vijest, a to je da je grupa zastupnika iz državnog Parlamenta obavezala Vijeće ministara BIH da donese izmjene Krivičnog zakona BIH, po kojima će novinari biti uvršteni u krivične zakone kao posebna kategorija, kaže Radević.

Navodi također da ekonomski položaj novinara nikada nije bio lošiji, gdje su u anketi među novinarima iz BIH primijetil­i da njih više od 53 posto ima plate manje od prosječne neto plaće u našoj zemlji.

- Rade u jako lošim uslovima, radna prava se ne poštuju, poslodavci im uglavnom daju ugovore na određeno vrijeme, a da ne govorim da se prekovreme­ni rad ne plaća, tako da su novinari unutar svojih redakcija izloženi velikim pritiscima i stresu, gdje se sve se to odražava na kvalitet njihovog izvještava­nja i rada, napominje.

Marko Divković, predsjedni­k Udruženja BH novinari, kaže nam da stanje medijskih sloboda u BIH oslikava “dobro poznatu skraćenicu SMS”.

Jedino rješenje

Prilikom razgovora s novinarima i urednicima primijetil­i smo da im politički pritisci predstavlj­aju sve veći problem, čak i od fizičkih i verbalnih napada, kaže Radević

 ?? / senad GUBELIĆ ?? Veliki broj medijskih radnika ima ugovore na određeno vrijeme
/ senad GUBELIĆ Veliki broj medijskih radnika ima ugovore na određeno vrijeme

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina