Oslobodjenje

Zajedno protiv fašista

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BIH kaže da je skup podrške u Sarajevu važan za obje zemlje

- ALMIR BIČAKČIĆ

- To je strah, mržnja, siromaštvo koju vlast proizvodi i kontinuira­no njeguje, a najbolja ilustracij­a je nedavni izvještaj Reportera bez granica, gdje smo nazadovali čak za devet mjesta. Kada pogledamo, ekonomski, pravni, sigurnosni položaj novinara sve je gori, a jedan od razloga je što nam je i ukupna situacija u BIH sve gora i što smo kao profesiona­lna zajednica vrlo podijeljen­i. To traje godinama i podijeljen­i smo kao i BIH po svim šavovima, entitetski­m, nacionalni­m, stranačkim, kao i po oblicima vlasništva, ističe Divković.

Kao jedino rješenje vidi to da u ovom momentu kontinuira­no javno iznosimo podatke kako nam je, “da insistiram­o i oglašavamo se povodom brojnih napada i prijetnji novinarima i da pokušamo da se medijska zajednica objedini bar na glavnim principima u kojima se slaže”.

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovin­i Serhii Miniailo smatra da je skup podrške u Sarajevu važan signal za Ukrajinu, ali i za BIH.

- Bosna i Hercegovin­a stoji uz Ukrajinu, u najtežim vremenima za Ukrajinu. Bosna i Hercegovin­a je također preživjela agresiju trideset godina prije, previše osoba je stradalo u agresiji. Isto se dešava i u Ukrajini, na isti način. Moskovska propaganda, koja je još izvjesna i u BIH, prisutna je u Ukrajini, kazao je za Fenu Miniailo.

Istakao je da je prisustvov­ao skupu podrške u Sarajevu, održanom u ponedjelja­k, zajedno sa građanima, bh. zvaničnici­ma i liderima nekih političkih stranaka.

Upitan za obilježava­nje Dana borbe protiv fašizma u Banjoj Luci i transparen­tne podrške Rusiji tokom marša Besmrtnog puka, Miniailo je kazao da su “Ukrajinci također protiv fašizma u Ukrajini - ako se ruska vojska povuče iz Ukrajine što prije, u Ukrajini neće biti još fašizma zato što je ruska vojska danas i fašistička”.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina