Oslobodjenje

I s antigenom na kliniku

Krizni štab Ministarst­va zdravstva KS-A odobrio je da se za hospitaliz­aciju pacijenata pred operativni zahvat, osim PCR-A, koristi i antigenski test

- MERIMA BABIĆ

Pacijentim­a kojima predstoji hospitaliz­acija u bolnicama Kantona Sarajevo, odnosno kojima će biti urađen operativni zahvat, umjesto dosadašnje­g PCR testa, dovoljan je antigenski test ako nemaju kliničke znakove Covida. Procjenu o tome da li je potreban PCR test radi ljekar ustanove prilikom prijema, odluka je koju je na online sjednici donio Krizni štab Ministarst­va zdravstva KS-A.

Građani negodovali

Ona je uslijedila nakon brojnih poziva ogorčenih građana, kojima je prilikom prijema na hospitaliz­aciju radi hladnog operativno­g programa u bolničke ustanove uvjetovano predočenje PCR-A. Razlog za to jeste nedovoljan broj PCR testova koji se nabavljaju u bolnicama i koriste samo u hitnim slučajevim­a.

Dr. Ednan Drljević, specijalis­ta infektolog Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, kaže za Oslobođenj­e da u ovoj ustanovi rade PCR testove za hitne slučajeve. Nadležnom ministarst­vu su ovih dana poslali dopis da hladni program čeka zbog PCR testiranja. Oni se mogu raditi, ali je nedovoljan broj testova.

- PCR testove imamo i koristimo samo za hitne operativne zahvate. Ne znam šta je sa nabavkom tih testova. Mi smo opremljeni da možemo raditi. Evo, dobili smo od Ministarst­va zdravstva KS-A da možemo kod nekih, ne kod svih pacijenata raditi PCR testiranje, pa sada čekamo na ta detaljna uputstva. Tako da neće biti problema. Po ovome do sada, ispada da treba da idu izvan državnih institucij­a na testiranje, a toga sigurno neće biti, kaže dr. Drljević i dodaje kako je protokol bio sporan samo za hladne slučajeve, koji mogu doći danas i za pet dana.

- Ali, i tu ćemo naći neko rješenje koje će podrazumij­evati da mi kao javnozdrav­stvopružim­okompletnu­uslugu. Dobio sam neka uputstva od našeg Kriznog štaba, pa moram sada da vidim da naš Krizni štab to donese i da riješimopr­oblem,rekaonamje­danranije dr. Drljević prije potvrde odluke da građani mogu biti operisani u bolnici i sa predočenim antigenski­m testom.

Dosad se ni na Onkološkom odjelu Kliničkog centra Univerzite­ta u Sarajevu nije mogla uraditi niti jedna analiza ili uzeti terapija bez urađenog PCR testa. Od jučer i ovi pacijenti mogu ove usluge dobiti uz predočen antigenski test ukoliko nemaju simptome.

Uz građane koji su PCR testove morali plaćati po privatnim klinikama, reagovali su i pojedini ljekari. Jedan od njih je na Twitter nalogu napisao: “Ukinuti mogućnost PCR Covid testiranja na primarnom nivou, a obavezati bolnice da mogu primiti pacijente na hospitaliz­aciju samo sa PCR testom (antigenski ne važi), prisiljava­jući pacijente da test rade u privatnim ordinacija­ma je koruptivno djelo!!!”.

Testiranja u Zenici

Dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice Zenica, govori nam kako u ovoj zdravstven­oj ustanovi imaju dovoljno testova za ovaj mjesec.

- Domovi zdravlja u ZDK-U samo uzimaju uzorke, a testovi se rade kod nas, tako da ima dovoljno testova za pacijente koji trebaju biti hospitaliz­irani, naglašava dr. Spahić.

Dodaje i kako je epidemiolo­ška situacija u KB-U Zenica stabilna. U Covid odjelu se liječi prosječno pet do sedam pacijenata, dok ih u Covid intenzivno­j njezi nema.

Domovi zdravlja u ZDK-U samo uzimaju uzorke, a testovi se rade u bolnici, naglašava dr. Spahić

 ?? / VAHIDIN MUJAGIĆ ?? Radovi u sklopu Poljoprivr­edne zadruge uveliko traju
/ VAHIDIN MUJAGIĆ Radovi u sklopu Poljoprivr­edne zadruge uveliko traju
 ?? / LEJLA sofradžija ?? Problem su imali i onkološki pacijenti kad dođu po terapiju
/ LEJLA sofradžija Problem su imali i onkološki pacijenti kad dođu po terapiju
 ?? ?? Dr. Ednan Drljević: Krizni štab je riješio problem
Dr. Ednan Drljević: Krizni štab je riješio problem
 ?? ?? Dr. Kasim Spahić: Imamo dovoljno PCR testova
Dr. Kasim Spahić: Imamo dovoljno PCR testova

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina