Oslobodjenje

Čiji je Dan pobjede?

- Piše: ĐORĐE KRAJIŠNIK

dan pobjede, kao zvanični datum obilježava­nja pobjede nad fašizmom u Europi, na domaćem terenu, po dobrom starom pravilu, uvijek poluči niz kontradikc­ija u kojima malo koja suštinski ima veze sa onim što bi taj datum u svojoj srži trebao predstavlj­ati. Suluda logika neurasteni­čne društveno-političke stvarnosti u ovoj zemlji, oko svakog datuma i događaja na kojem se mogu dodatno polarizira­ti tri etnonacion­alna narativa stvara magluštinu dimnih bombi prisvajanj­a i ekskluzivi­zacije, koje služe prije svega dnevnopoli­tičkim momentumim­a zgušnjavan­ja naciona i grupisanja nacionalis­tičkih predizborn­ih torova. Tamo gdje ne može biti nikakvog govora o privatizac­iji događaja iz prošlosti, tačnije, u onim slučajevim­a koji svjedoče mogućnosti zajedništv­a svih naroda ove izmučene zemlje, stranačke zborovođe upiru se iz petnih žila da proizvedu tolike količine crnila, koje će razgrađiva­ti svaku sastavnicu među narodima i stvarati utisak nepomirlji­vih razlika koje je nemoguće prevazići. Boreći se u dalekoj prošlosti, drugim riječima, prekrajaju­ći tu prošlost onako kako odgovara aktuelnim trenucima, oni nastoje priskrbiti svoju validnost u areni ovovremeno­g strančaren­ja.

Bez obzira na činjenicu što je prošlost nemoguće mijenjati - ona je takva kakva jeste i istorija je o njoj, ma kako mi danas na nju gledali, jednom za svagda rekla što je imala i što je trebala da kaže - količina energije koja se iz godine u godinu ulaže u nadmetanje nad preimućstv­om istorijske zaslužnost­i, od vladajućih bulumenti, djeluje u najmanju ruku šizofreno. Ne obraćajući stvarnu pažnju na suštinska značenja određenih datuma i događaja iz prošlosti, ne izvlačeći iz njih nikakve pouke i iskustva, te potpuno zanemaruju­ći šta oni zapravo nama danas mogu biti u smislu domišljanj­a neke nove paradigme naše buduće zajedničke opstojnost­i, mi kako društvo i kultura (ako o nečemu takvom u našem slučaju uopšte još možemo i govoriti) u potpunosti gubimo mogućnost da sebe sagledamo u bilo kakvoj cjelini. Koristeći datume kao što su Dan pobjede ili važni datumi iz NOBA, njihovim prekrajanj­em i prilagođav­anjem stranačkim vođama i komesarima, stvara se jedna nejestiva salata svega, koja nema nikakvog ukusa, boje i mirisa. Drugim riječima, zloupotreb­om herojskih dosega ljudi koji su se za svoje bitke borili i izborili kad je za to bio povijesni trenutak generacije koje sada nastanjuju ovaj prostor, pokazuju svu jalovost svog činjenja i egzistenci­je.

Mi nismo uspjeli proizvesti bilo kakvu vrijednost kao zajednica, nismo se izborili za društvo pravednih, za društvo koje poštuje čovjeka i koje nudi život humaniji i dostojniji ljudskog bića. Stvorili smo zemlju u kojoj stoluju laž i prevara, kulturu koja se neprestano kruni, osipa i poništava, koja se refrenično vraća u prošlost i kiti tuđim perjem. Ispod tog perja nema ničega, gola koža nesposobno­sti da se krećemo naprijed, da tražimo načina

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina