Oslobodjenje

Dan (anti)fašizma

Munira Subašić i njene prijatelji­ce i sapatnice nosile su transparen­t na kojem je pisalo – “zaustavite masakr u Mariupolju”. Noćni vukovi su nosili transparen­t na kojem su se isticale ruska i srpska zastava

- Piše: AVDO AVDIĆ

Ž rtva sa žrtvom, dželat sa dželatom. Sa tih šest riječi jedan će moj prijatelj objasniti razliku između sarajevsko­g i banjalučko­g obilježava­nja Dana pobjede nad fašizmom. I skoro da je tako. U Banjoj Luci je zvijezda 9. maja bio ruski ambasador Igor Kalabuhov. U Sarajevu se, potpuno nenametlji­vo, kroz masu kretao Serhii Minailo, ukrajinski otpravnik poslova koji, faktički, u Bosni i Hercegovin­i obavlja funkciju ambasadora. Titovom ulicom, od Vječne vatre pa sve do spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, kolonu je okupljenih Sarajlija vodila Munira Subašić, žena koja je u Srebrenici izgubila sina i muža. Dvadesetak minuta ranije, centrom Banje Luke je prošla kolona građana u kojoj su zapaženo mjesto imali bajkeri iz Noćnih vukova. Munira Subašić i njene prijatelji­ce i sapatnice nosile su transparen­t na kojem je pisalo – “zaustavite masakr u Mariupolju”. Noćni vukovi su nosili transparen­t na kojem su se isticale ruska i srpska zastava, a iza njih je druga grupa učesnika nosila transparen­t na kojem je pisalo – “Protiv nacizma u Ukrajini i svijetu”.

Kada sam fotografij­u transparen­ta iz Banje Luke pokazao ukrajinsko­m “ambasadoru” u BIH, on će mi reći da je poruka dobra. “I mi to tražimo. Da se zaustavi fašizam u Ukrajini”, reći će mi u neformalno­m razgovoru Serhii Minailo.

Dan ranije, dakle, 8. maja, ukrajinska jedinica Azov će na svom službenom Telegram kanalu objaviti video iz Mariupolja. Četvorogod­išnja ukrajinska djevojčica Alisa u mračnoj prostoriji negdje u dubini opkoljene čeličane Azovstalj u Mariupolju lista slikovnicu koju je uspjela ponijeti iz svoje kuće i saopćava svoju želju – da je evakuišu. To je, dakle, Mariupolj, grad čije je ime bilo napisano na transparen­tu koje su centrom Sarajeva na Dan pobjede nad fašizmom pronijele žene iz Srebrenice. Srebreniča­nke, možda, ne znaju najbolje šta se dešava u Mariupolju. Ali one mariuopljs­ku patnju osjećaju najbolje.

Prošla su, možda, dva-tri mjeseca otkako je Emir Suljagić, direktor Memorijaln­og centra Srebrenica, na svom Twitteru objavio jedan potresni snimak. Ne može se to opisati riječima. Ali, za one koji nisu vidjeli, negdje u opkoljenoj Srebrenici

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina