Oslobodjenje

Mađarski premijer je opet nostalgiča­n

Hrvatska je osudila izjavu Victora Orbana i teritorija­lne pretenzije, sve uz pitanje da li misli na Rijeku i sanja mađarsko more

-

Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova Hrvatske (MVEP RH) reagiralo je na izjavu premijera Mađarske Viktora Orbana o “oduzetom” moru. “Hrvatska osuđuje izjavu predsjedni­ka mađarske vlade Orbana. Osuđujemo, također, bilo kakve teritorija­lne pretenzije prema drugim suverenim državama. Nastavno na to, mađarski veleposlan­ik u Hrvatskoj pozvan je u Ministarst­vo na razgovor, a naš veleposlan­ik u Mađarskoj zatražio je razgovor u nadležnom ministarst­vu očekujući objašnjenj­e takvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusje­dske odnose”, stoji u priopćenju MVEP-A objavljeno­m jučer.

Embargo na rusku naftu

Misli li Orban ovom izjavom na Rijeku? Orbana opet pukla nostalgija, još sanja Rijeku kao mađarsko more koje su joj oduzeli, Orban žali za morem, Orban šokirao, skandalozn­a izjava... samo su neki od naslova u hrvatskim medijima u povodu spomenute izjave mađarskog premijera. Ima ih i koji ironiziraj­u, pa tvrde: iznimno zanimljiva izjava.

Spornu izjavu u kojoj je rekao da bi Mađarska imala more potrebno za prijevoz nafte, impliciraj­ući da je hrvatsko more “oduzeto” Mađarskoj, premijer Orban dao je prošlog petka za mađarski državni radio u kontekstu protivljen­ja Mađarske prijedlogu EU embarga na uvoz ruske nafte. Mađarska, kako se podsjeća, svoj pristanak na šesti paket EU sankcija Rusiji uvjetuje jamstvima da će imati osiguranu dobavu energentim­a ako se uvede embargo na kupnju ruske nafte. Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Hrvatska angažirati na izgradnji te infrastruk­ture kao i jamstva o europskim financijsk­im sredstvima, prenose hrvatski mediji pisanje europskih medija.

Orban je objasnio u radijskom intervjuu na što se tu misli. “Oni koji imaju more i luke mogu donijeti naftu na tankerima. Da ga (more) nisu uzeli od nas, i mi bismo imali luku”, rekao je Orban u tom intervjuu. Prilično je jasno, kako se tumači, da je Orban mislio na jadransku obalu Hrvatske čiji su dijelovi nekad bili u sastavu Ugarske.

Vezano uz embargo na rusku naftu, svih 27 članica EU mora biti jednoglasn­o da bi se sankcije uvele. U prijedlogu EU sankcija navode se određena izuzeća, međutim, i Mađarska i Slovačka ih smatraju nedovoljni­ma. Mađarska je već zatražila odgodu na 5 godina. U hrvatskom javnom prostoru ocjenjuje se da su aktualni pregovori Europske komisije s Mađarskom o ovom pitanju prilično zahtjevni. Citiraju se pritom i napisi inozemnih medija po kojima je službena Budimpešta uznemirena, kako se navodi, zbog toga što će postati jako ovisna o nafti koja se crpi naftovodom iz Hrvatske u slučaju embarga.

U Hrvatskoj su se pak uzbunili duhovi zbog izjave mađarskog premijera o “oduzetom” moru. Saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić zatražila je reakciju hrvatskih vlasti. “Očekujem, naravno, da će premijer Plenković reagirati, očekujem da će reagirati i svi drugi, naročito institucij­e koje su zadužene za vanjsku politiku, i ja se iskreno nadam da ćemo vidjeti da jedan režim koji je uspostavio Viktor Orban u Mađarskoj ne može biti režim kojeg smatramo vrlo bliskim, prijateljs­kim režimom Republici Hrvatskoj iz jednostavn­og razloga što se radi o režimu koji je zapravo u manjoj mjeri demokratsk­i od onoga što bi demokracij­a trebala biti”, rekla je Benčić.

Ona je iz Hrvatskog sabora poručila da je mađarski premijer Orban “imao niz izjava koje su za Hrvatsku uvredljive i u određenom kontekstu ugrožavaju­će”. Nerazumlji­va joj je i činjenica “da je čitav hrvatski energetski sektor vezan uz energetsku politiku mađarske Vlade, što se događa od spajanja INA-MOL i nastavljen­o je u mnogim drugim aspektima energetske politike”, ustvrdila je Benčić.

Velika Mađarska

Oni koji imaju more i luke mogu donijeti naftu na tankerima. Da ga (more) nisu uzeli od nas, i mi bismo imali luku, objasnio je Orban

 ?? / epa ?? Viktor Orban: Nije mu prvi put
/ epa Viktor Orban: Nije mu prvi put

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina