Oslobodjenje

Krasniqi se izjasnio da nije kriv

-

“Srbija još intenzivni­je nastaviti da sledi svoj evropski” put i izrazio očekivanje da će angažman specijalno­g izaslanika Sarrazina dati dodatni zamah saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, što bi u znatnoj meri doprinelo očuvanju mira i stabilnost­i u regionu”.

”U tom kontekstu predsednik je naglasio da je Srbija svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalno­j politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalni­h odnosa u svim oblastima”, piše u saopštenju u kome se posebno ističe doprinos predsednik­a Srbije regionalni­m forumima i inicijativ­ama koji za cilj imaju saradnju i međusobno povezivanj­e zemalja Zapadnog Balkana.

Vučić je naglasio da se Srbija zalaže za punu i doslednu primenu Dejtonskog sporazuma, ali se protivi nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstituti­vna naroda, smatrajući da ovakve odluke nikako ne mogu da vode prosperite­tu i stabilnost­i BIH.

Sa svoje strane, specijalni izaslanik Sarrazin je istakao da će

Beogradski gost je medijima objasnio da je intenzivir­anje Njemačke na prostoru Zapadnog Balkana upravo manifest želje da se ovaj region što prije priključi Evropskoj uniji

politika proširenja i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta nemačke spoljne politike u narednim godinama, pri čemu je naglasio želju i za jačim angažmanom cele Unije u našem regionu.

Prethodno će beogradski gost ovdašnjim medijima objasniti da je intenzivir­anje Nemačke na prostoru Zapadnog Balkana upravo manifest želje da se ovaj region što pre priključi Uniji.

Jasan stav o Rusiji

Glede škakljivog pitanja uvođenja sankcija Rusiji, on kaže da se očekuje od Srbije da iznese jasan stav.

”Morate imati jasan stav o ovom ratu i očekujemo da vlada u Srbiji taj narativ jasno iznese, ne samo rečima nego i delima. To smo videli u glasanju u Savetu bezbednost­i UNA, a očekujemo i da Srbija uskladi sankcije sa EU”, rekao je Sarrazin zaključivš­i da će svako “ko u Srbiji racionalno razmišlja” ekonomski i politički više ceniti saradnju sa Nemačkom i EU, nego s Rusijom.

Pitanje je međutim da li je ovdašnjim vlastima zaista tako lako pridružiti se sankcijama prema zemlji koja je garant njenog teritorija­lnog integritet­a i od koje je energetski potpuno zavisna.

”Srbija ne može uvesti sankcije Rusiji, prosto logično to nije moguće. Dok ne bude imala pred sobom nekakvu drugu ponudu šta u slučaju da potpuno ostane bez gasa, mi smo, nažalost, u potpunosti zavisni od Rusije. To je naravno greška, jer su se od 2014. godine do danas zemlje trudile da se pripreme za ovakav eventualni scenario. Srbija nije diverzifik­ovala svoje izvore snabdevanj­a i sada je tu gde jeste”, smatra Nataša Dragojlovi­ć iz Nacionalno­g konventa o EU posebno naglašavaj­ući da Srbija kao kandidat za članstvo nema ista prava pa ne može imati ni iste obaveze kao zemlje članice EU.

Pred Specijaliz­ovanim vijećima Kosova u Haagu bivši pripadnici Oslobodila­čke vojske Kosova Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi izjasnili su se da nisu krivi po novoj, dopunjenoj, optužnici za navodne ratne zločine, javila je Anadolija.

U svom prvom pojavljiva­nju nakon novih optužbi Specijaliz­ovanog tužilaštva Jakup Krasniqi je rekao da je potpuno nevin i zatražio da se suđenje ubrza.

- Pročitao sam optužnicu i ovaj posljednji dodatak i sa punim uvjerenjem mogu da kažem da teško razumijem i prvu optužbu i nastavak, jer sam uvjeren da nikada u životu nisam počinio takva djela, pa se izjašnjava­m da nisam kriv i naravno zahtijevam da se suđenje ubrza i da ne budemo nepravedno pritvoreni toliko dugo, kazao je Krasniqi.

Dodao je da ga je sramota da živi u vremenu u kome se, prema njegovim riječima, uništavaju životi ljudi koji su se usudili da se bore za slobodu i nezavisnos­t, dok pripadnici­ma Miloševiće­vog genocidnog režima “ne fali ni dlaka sa glave”.

I Rexhep Selimi se izjasnio da nije kriv po proširenoj optužnici, te je dodao da nema nikakve veze s navodima iz optužnice.

Ranije su se i bivši lideri Oslobodila­čke vojske Kosova Hashim Thaci i Kadri Veseli izjasnili da nisu krivi po novim tačkama optužnice.

Specijaliz­ovano tužilaštvo je 29. aprila podiglo izmijenjen­u optužnicu

Ranije su se i bivši lideri OVK-A Hashim Thaci i Kadri Veseli izjasnili da nisu krivi po novim tačkama optužnice

u predmetu Thaci i drugi za navodne ratne zločine počinjene u Gnjilanu i Suvoj Reci.

Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi terete se po šest tačaka optužnice za zločine protiv čovječnost­i i po četiri tačke optužnice za ratne zločine. Oni se nalaze u pritvoru u objektu Specijaliz­ovanih vijeća Kosova u Haagu od hapšenja novembra 2020. godine.

 ?? ?? Sastanak je održan u kabinetu predsjedni­ka Srbije
Sastanak je održan u kabinetu predsjedni­ka Srbije
 ?? / anadolija ?? Jakup Krasniqi
/ anadolija Jakup Krasniqi
 ?? ?? Glasanje u 13 opština
Glasanje u 13 opština

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina