Oslobodjenje

Cijene goriva

Vlada je donijela odluku po kojoj se privremeno najviša maloprodaj­na cijena benzina od 95 oktana zamrzava na 1,56 eura po litri

-

Slovenska Vlada ponovo je uvela privremenu regulaciju cijena motornih goriva, nakon što su one dva puta povećane u manje od dvije sedmice, prenose agencije.

Kako je objavilo Ministarst­vo privrede, Vlada je na sjednici donijela odluku po kojoj se privremeno najviša maloprodaj­na cijena benzina od 95 oktana zamrzava na 1,56 eura po litri, a veleprodaj­na cijena na 1,54 eura. Za litru dizela najviša je maloprodaj­na cijena do daljnjega 1,668 eura, a veleprodaj­na 1,648 eura.

Vlada je odlučila ponovo regulirati cijene dva najprodava­nija goriva zbog opravdanih očekivanja novih poremećaja na tržištu nafte i velikih oscilacija cijena u vezi s najavom embarga Evropske unije na uvoz nafte iz Rusije, objavilo je Ministarst­vo.

Ministar privrede Zdravko Počivalšek kazao je da Vlada time želi stabilizir­ati tržište i cijene oba goriva na dobrobit gospodarst­va i potrošača.

Do odluke odlazeće vlade Janeza Janše došlo je nakon kritika koje joj je uputio budući premijer Robert Golob koji je Janšu optužio da je ponovo dopustio visok rast cijena derivata, ukinuvši regulirane cijene koje su bile na snazi od sredine marta.

To je učinio, smatra Golob, iz osvete biračima nakon što je njegova desna koalicija izgubila parlamenta­rne izbore 24. aprila, prenosi Index.hr.

Slovenski distribute­ri naftnih derivata jučer su prije nove odluke objavili nove više cijene goriva, prema kojima je cijena 95-oktanskog benzina bila povećana na 1,717 eura, a dizela na 1,862 eura za litru izvan autocesta, te na 1,92 eura za litru na pumpama uz autoceste.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina