Oslobodjenje

Finska i Švedska Yoon: Pomoć Sjeveru ako odustane od nuklearki pred odlukom

Dvije neutralne skandinavs­ke zemlje sutra i prekosutra trebale bi objaviti odluke o pristupanj­u NATO-U

-

Konzervati­vac Yoon Suk Yeol, politički početnik, kako su ga opisali analitičar­i, preuzeo je jučer dužnost predsjedni­ka Južne Koreje i obećao da će insistirat­i na pregovorim­a o rješenju sjevernoko­rejske prijetnje nuklearnim programom, te ponudio smjeli plan poboljšanj­a ekonomije Pyongyangu ako odustane od programa nuklearnog naoružavan­ja, javio je AP. Yoon je u kampanji obećavao oštriji stav prema Sjeveru, ali je jučer izbjegavao teške riječi. Sjeverna Koreja slične ponude već je odbacivala.

- Iako su programi nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje prijetnja sigurnosti, vrata za dijalog ostat će otvorena tako da možemo miroljubiv­o riješiti ovu prijetnju. Ako Sjeverna Koreja iskreno prihvati proces dovršenja denukleari­zacije, mi smo spremni da radimo s međunarodn­om zajednicom na predstavlj­anju smjelog plana koji će znatno ojačati ekonomiju Sjeverne Koreje i poboljšati kvalitet života njenog naroda, poručio je Yoon pristalica­ma okupljenim ispred parlamenta u Seulu.

Vojni kapaciteti nordijske regije bit će ojačani ukoliko se Švedska i Finska pridružena­to-u,štobiomogu­ćilozajedn­ičko vojno planiranje u okviru Saveza, izjavio je švedski ministar odbrane Peter Hultqvist jučer za švedski radio.

Reuters podsjeća na to da Hultqvist pripada vladajućim socijaldem­okratama koji su do ruske agresije na invaziju sprečavali svaki pokušaj desničara da Švedsku uvedu u NATO.

Švedska vaga

- Ukoliko se Švedska i Finska pridruže NATO-U, bit će rezultata u tome da koristimo snagu jedni drugih i upotpunjuj­emo jedni druge u izvođenju operativno­g planiranja. Ukoliko se to desi, rezultat će biti da ćemo zajedno postati snažniji. To je nešto što se može dogoditi ukoliko izaberemo da se pridružimo NATOU, izjavio je ministar.

Švedskipar­lamentvrši­revizijusi­gurnosne politike, uključujuć­i razloge za i protiv članstva u Savezu, a rezultati bi trebali biti poznati prekosutra. U parlamentu već postoji većina koja podržava članstvo u NATO.

Finska bi svoju odluku trebala donijeti sutra.

Da se naslutiti i kakva će ona biti: “Ulazak u NATO najbolja je opcija za Finsku da garantuje svoju nacionalnu sigurnost”, zaključio je jučer Odbor za odbranu finskog Parlamenta.

Finska, koja dijeli granicu od 1.300 kilometara i tešku prošlost sa susjednom Rusijom, preispituj­e svoju dugogodišn­ju poziciju da se suzdrži od pridruživa­nja NATO-U kako bi održala prijateljs­ke odnose sa svojim istočnim susjedom, podsjeća RSE.

Finski predsjedni­k Sauli Niinisto sutra treba objaviti stav o pridruživa­nju NATO-U koji bi, nakon ruske invazije na Ukrajinu, značio veliku promjenu sigurnosne politike.

Moskva upozorava

- Članstvo u NATO-U najbolje je rješenje za sigurnost Finske. Ono jača nacionalnu odbrambenu sposobnost

Finskeuzpo­drškuznača­jnihvojnih­resursa Unije, rekao je predsjedni­k odbora i šef finske opozicije Petteri Orpo iz stranke Nacionalne koalicije, prenosi Reuters.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Finska i Švedska razmatraju apliciranj­ezačlanstv­ousjeverno­atlantskom savezu, što bi predstavlj­alo radikalnu promjenu politike za nordijsku regiju.

Moskva odranije upozorava na ozbiljne posljedice ako bi se Finska i Švedska učlanile u NATO, ističući da bi onda morala da ojača svoje kopnene, pomorske i vazdušne snage u oblasti Baltičkog mora, te su ostavili otvorenu mogućnost postavljan­ja nuklearnog naoružanja u toj zoni.

Druge nordijske zemlje - Norveška, Danska i Island - su među zemljama osnivačima NATO-A.

Članstvo Finske u NATO-U značajno bi pojačalo faktor odvraćanja da postane meta Rusije, smatra Odbor

 ?? / epa ?? Finska vojska čeka sutrašnju odluku
/ epa Finska vojska čeka sutrašnju odluku
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina