Oslobodjenje

Ukrajina uzvraća, Rusi prespori

Ukrajinski protivudar na sjeveroist­oku je uspješan, Odesa je na udaru, a Evropa ne obećava ubrzani prijem

-

Ukrajina je jučer saopštila da su njene snage, u okviru velike kontraofan­zive na sjeveroist­oku zemlje koja bi mogla da označi preokret u ratu, ponovo osvojile nekoliko sela, prenosi Reuters.

Glasnogovo­rnica ukrajinski­h snaga kod Harkova Tetjana Apatčenko potvrdila je da su zauzeti Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Borščova i Slobožansk­e, a savjetnik ministra odbrane Jurij Saks rekao je da je ruska artiljerij­a potisnuta van dometa dijelova Harkova, drugog po veličini ukrajinsko­g grada koji je pod napadima od početka rata.

Procjene Pentagona

- Vojne operacije, naročito sjeverno i sjeveroist­očno od grada, uspješna su priča, rekao je Saks za Reuters.

Kontranapa­d bi mogao signalizir­ati novu fazu u ratu, s obzirom na to da je Ukrajina krenula u ofanzivu nakon višenedjel­jnog ruskog napada. Potiskivan­jem ruskih snaga, koje su predgrađa Harkova okupirale prvih dana rata, Ukrajinci se približava­ju lancima snabdijeva­nja za glavni ruski napad dalje na jugu.

S druge strane, američki Pentagon jučer je saopćio da Rusi postepeno i sporo napreduju prema Donbasu, te da nailaze na jak ukrajinski otpor. Pentagon kaže da ruske snage kasne u odnosu na plan, da je napredak na terenu vrlo ograničen, a da postoje naznake o nasilnom prebacivan­ju Ukrajinaca u Rusiju.

Anadolija prenosi da su i jučer nastavljen­i ruski napadi na Harkov, a da je u raketnom napadu ruskih snaga na tržni centar u Odesi preksinoć poginula jedna osoba.

Borbe se nastavljaj­u i oko Azovstala u Mariupolju, odakle je stigla vijesti da je u čeličani ostalo još najmanje stotinu civila iako su i Ukrajina i Rusija već ranije tvrdile da su evakuisani svi.

- Pored vojske, najmanje 100 civila ostaje u skloništim­a. Međutim, to ne smanjuje intenzitet napada okupatora, napisao je pomoćnik gradonačel­nika Mariupolja Petro Andriuščen­ko na Telegramu.

Politika zaostaje

U Kijevu su jučer bili ministri vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock i Nizozemske Wopke Hoekstra. Nešto ranije je ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski nakon online razgovora s predsjedni­com Evropske komisije Ursulom von der Leyen objavio da je dobio jasne signale podrške na putu članstva u EU. Baerbock je, međutim, rekla je da bi Ukrajina u nekom momentu trebala postati punopravna članica iako ne može postojati prečac do članstva.

Potvrdio je to jučer i njemački kancelar Olaf Scholz koji je nakon razgovora sa belgijskim premijerom Alexandero­m de Crooom u Berlinu podržao bliže veze između EU i Ukrajine, ali ne i brzo članstvo. On je, podsjećaju­ći na ideju francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona o evropskoj političkoj zajednici koja bi okupila Ukrajinu i zemlje koje nisu članice EU, rekao da su mogući novi oblici partnerstv­a.

De Croo je također podržao Scholzov stav i kazao da je članstvo u EU dug, administra­tivni proces, koji bi lako mogao potrajati više od deset godina i mogao bi biti frustriraj­ući za Ukrajinu.

Danska se vratila u ‘84.

Godišnja inflacija u Danskoj dostigla je najviši nivo od 1984. i u aprilu iznosi 6,7 posto, prvenstven­o zbog rasta cijena energije i hrane, prenosi Anadolija.

Danski nacionalni institut za statistiku objavio je da je indeks potrošački­h cijena, koji je u martu iznosio 5,4 posto, u aprilu porastao na 6,7 posto i dostigao najviši nivo iz 1984. godine. Institut navodi da je prošlog mjeseca došlo do značajnog povećanja cijena struje, hrane, goriva i gasa. Inflacija je opće povećanje cijena dobara i usluga.

Tri hipersonič­ne rakete Kindžal ispaljene su iz aviona, kazao je glasnogovo­rnik ukrajinske vojske u Odesi

ISIS prijeti Francuskoj

Francuski ministar unutrašnji­h poslova Gerald Darmanin naložio je sigurnosni­m snagama i pokrajinam­a da obezbijede mjesta koja posjećuju pripadnici jevrejske zajednice zbog mogućeg rizika od napada ISIS-A, prenosi Anadolija.

Darmanin je to objavio na Twitteru i napisao da je odluka donesena nakon određenih prijetnji ISIS-A. Mediji prenose da je u glasovnoj poruci objavljeno­j na Telegramu navedeno da će biti osvećen bivši lider ISIS-A, koji je ubijen u februaru, i upućen je apel da se ponovo pokrenu teroristič­ki napadi u Evropi.

Ubijene dvije novinarke

Vlasti meksičke savezne države Vera Cruz saopćile su da su ubijene Yesenia Mollinedo Falconi i Sheila Johana Garcia, novinarke sedmičnog lista El Veraz. One su bile u automobilu parkiranom ispred prodavnice kada su nepoznati napadači otvorili vatru.

Anadolija podsjeća na to da je u Meksiku od početka godine ubijeno 11 novinara. Prošle sedmice ubijen je Luis Enrique Ramirez, kolumnista u lokalnim novinama u gradu Culiacan. Zbog minimizira­nja serije ubistava meksički predsjedni­k Andres Manuel Lopez Obrador trpi žestoke kritike.

 ?? / odessa-journal.com ?? Ruske rakete pogodile su tržni centar i turističku infrastruk­turu
/ odessa-journal.com Ruske rakete pogodile su tržni centar i turističku infrastruk­turu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina