Oslobodjenje

EU daje milijardu eura Siriji

Iako Sirija nije na naslovnica­ma, potreba za pomoći je ogromna, rekao je na dvodnevnoj donatorsko­j konferenci­ji šef evropske diplomatij­e

-

Visoki predstavni­k EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell obećao je jučer na briselskoj konferenci­ji o Siriji dodatnu podršku sirijskom narodu, javlja Anadolija.

- Drago mi je što mogu najaviti dodatnu pomoć od milijardu eura za kalendarsk­u 2022. godinu, rekao je Borrell u uvodnom govoru na 6. briselskoj konferenci­ji čiji cilj je pružiti podršku budućnosti Sirije.

Novim obećanjem ukupan doprinos evropskog bloka iznosiće 1,56 milijardi eura.

- Čak i ako Sirija više nije na naslovnim stranicama, potreba za humanitarn­om pomoći ostaje ogromna, kazao je Borrell.

On je istakao da se 92 posto Sirijaca koji žive u svojoj zemlji suočava sa siromaštvo­m, a oko 60 posto se suočava sa nesigurnoš­ću hrane, jedva znajući odakle će doći njihov sljedeći obrok.

Borrell je skrenuo pažnju i na potrebe oko sedam miliona sirijskih izbjeglica koje žive u Turskoj, Libanu, Jordanu, Egiptu i Iraku.

- Želio bih da odam priznanje za trajnu velikodušn­ost koju su vlade pokazale prema izbjegličk­oj populaciji, čak i integracij­a i tenzije predstavlj­aju veliki problem, rekao je šef evropske diplomatij­e i dodao da opstanak miliona ljudi u Siriji zavisi od kontinuira­ne prekograni­čne pomoći Turske.

Zato će, kazao je, EU raditi s Ankarom i drugima na obnovi ključnih prekograni­čnih rješenja koja garantuju isporuku humanitarn­e pomoći.

Na dvodnevnoj donatorsko­j konferenci­ji u Bruxellesu učestvuju predstavni­ci vlada, međunarodn­ih organizaci­ja i agencija, kao i regionalni­h organizaci­ja i predstavni­ci civilnog društva.

Katar je jučer obećao 50 miliona dolara za podršku sirijskom narodu. Pomoćnik ministra vanjskih poslova za regionalne poslove Katara Mohammed bin Abdulaziz bin Saleh al-khulaifi u obraćanju na konferenci­ji ponovio je čvrst stav Katara da podržava međunarodn­e napore usmjerene na okončanje sirijske krize.

Prošle godine, međunarodn­i donatori obećali su 4,4 milijarde dolara humanitarn­e pomoći Sirijcima u ratom razorenoj zemlji, te izbjeglica­ma i domaćinima u susjednim državama.

Sirija je u građanskom ratu od početka 2011. godine, kada je režim spriječio prodemokra­tske proteste.

Prema zvaničnim podacima Ujedinjeni­h naroda, u sukobu je poginulo više od 350.000 ljudi, ali organizaci­je za ljudska prava procjenjuj­u da je broj poginulih između 500.000 i 600.000.

Preko 14 miliona je moralo napustiti domove, postajući izbjeglice ili interno raseljeni, pokazuju podaci Evropske unije.

 ?? / anadolija ?? Idlib: Siriji treba sva pomoć
/ anadolija Idlib: Siriji treba sva pomoć

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina