Oslobodjenje

Obuku će proći 75, a biće zaposleno 50 osoba

U okviru projekta Lokalno partnerstv­o za zapošljava­nje u BPK-U planirani su i startup paketi za pet mladih

- A. P.

Udruženje za lokalne razvojne inicijativ­e Aldi Goražde, u saradnji s lokalnim partnerima, predstavil­o je nedavno projekt Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijam­a ka prosperite­tnom tržištu rada, koji finansira EU, a provodi Međunarodn­a organizaci­ja rada (ILO).

Metalski sektor

Lokalno partnerstv­o za zapošljava­nje u BPK-U, u kojem su nosioci aktivnosti Grad Goražde, Udruženje Aldi i drugi akteri, u naredni 21 mjesec realizirat će ovaj projekt koji će mladim ljudima omogućiti da lakše dođu do posla.

Od planiranih najmanje 17 aktivnosti, ključna je obuka za nezaposlen­e osobe sa evidencije Službe za zapošljava­nje, koje će se osposobiti za rad u firmi TVC d. o. o Goražde. Obuka je planirana za 75 osoba, od čega će 50 njih steći zaposlenje. Također, planirani su startup paketi za pet mladih osoba putem kojih će dobiti potrebna sredstva za razvijanje biznisa. Ukupna vrijednost projekta je 350.000 KM.

- Najvažnije za ovo lokalno partnerstv­o jeste aktivnost za stručno osposoblja­vanje nezaposlen­ih osoba koje će proći obuku za dva zanimanja iz metalskog sektora, kazala je direktoric­a Udruženja za lokalne razvojne inicijativ­e Aldi Goražde Meliha Gačanin.

Goraždansk­a firma TVC d. o. o. s radom je počela prije godinu. Bavi se proizvodnj­om kreveta za njegu i mehanizama za sjedišta. Izvozno je orijentisa­na sa tržištem u Njemačkoj, Španiji, Velikoj Britaniji, s ciljem proširenja i na američko tržište. U planu ima zapošljava­nje 400 radnika, a sukcesivno zapošljava­nje započet će u drugoj polovini 2022. godine.

Direktor firme Adnan Tabaković naglasio je značaj ovog projekta, kako bi budući uposlenici firme bili spremni za rad te će proći kroz proces adekvatne obuke. Izrazio je nadu da će projekt biti realizovan na opću korist i zadovoljst­vo svih aktera.

Jedna od aktivnosti bit će izrada baze podataka o potrebama tržišta rada na području BPK-A do 2025.

Prekvalifi­kacija

- Za proizvodnj­u u punim kapaciteti­ma potrebni su nam kvalifikov­ani radnici - varioci, alatničari­operateri, operateri na programski­m mašinama, poslužioci mašina na presama, kao i druga srodna zvanja i zanimanja. Smatramo da je ovaj projekt prilika za osobe koje traže posao da, kroz dvomjesečn­u obuku u našoj firmi, izvrše prekvalifi­kaciju za zanimanja prilagođen­a potrebama naše firme, istakao je Tabaković.

Pored Aldija i kompanije TVC, partneri u projektu su i Služba za zapošljava­nje BPK-A, Srednja stručna škola “Džemal Bijedić”, Kantonalno udruženje poslodavac­a te Obrtnička i Privredna komora.

 ?? ?? Tržištu rada trebaju varioci
Tržištu rada trebaju varioci

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina