Oslobodjenje

Spremiti studente da vode društvo

Nacrt zakona o visokom obrazovanj­u Kantona Sarajevo nisu podržali studenti, Sindikat ni ANUBIH

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Nakon cjelodnevn­e rasprave Skupština Kantona Sarajevo utvrdila je jučer Nacrt zakona o visokom obrazovanj­u, te ga je uputila u javnu raspravu u trajanju od 45 dana. Aleksandra Nikolić, ministrica nauke, visokog obrazovanj­a i mladih u KS-U, objasnila je tokom rasprave da je cilj donošenja zakona harmonizir­anje visokog obrazovanj­a s evropskim propisima iz te oblasti, a bitan razlog za donošenje zakona je i okončan proces integracij­e Univerzite­ta u Sarajevu 1. jula 2021.

Uslovi

- Cilj Nacrta zakona o visokom obrazovanj­u je staviti visokonast­avni i naučni proces u fokus regulative umjesto njegovih institucio­nalnih aspekata, te podizanje uslova i kriterija za izbor u akademska zvanja, ali i ubrzati razvoj društva i ekonomije znanja u KS-U i BIH, pojasnila je ministrica Nikolić.

Nacrt zakona usmjeren je na osiguranje kvalitetno­g i inkluzivno­g obrazovanj­a, te su u tom smislu dualni studij, kratki ciklus i neciklični ciklusi obrazovanj­a fleksibiln­i prema potrebama studenata.

- Kao novina u tom dijelu Nacrta zakona je “mirkoakred­itiv” kao kratki programkoj­isevrednuj­esamaksima­lno 60 ETC bodova. Student koji postigne prosjek 8,5 oslobođen je plaćanja školarine, dodala je ministrica Nikolić.

Također je navela da su od plaćanja školarine izuzeti studenti iz kategorije djece šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanj­a, kao i djeca bez oba roditelja koja imaju stalno boravište u KS-U, a školuju se o trošku budžeta KS-A. Stoprocent­ni invalidi također ne plaćaju školovanje.

Faruk Dević, predsjedni­k Studentsko­g parlamenta Univerzite­ta u Sarajevu, istakao je da su na Univerzite­tu u Sarajevu 2008/2009. studirala 40.273 studenata, a 2020/2021. godine 27.507.

- UNSA je godišnje gubio 1.000 studenata. Bili smo ubjeđivani da je taj problem demokratsk­e prirode, međutim, nije. Taj odnos koji je napravljen premastude­ntima,premamladi­mljudima, koji je pravno formalizov­an u ovom dokumentu koji se zove Nacrt zakona o visokom obrazovanj­u, a koji to u svojoj suštini nije, kazao je Dević i objasnio da je ovo zakon koji je evropski samo ako studenti i njihovi roditelji imaju evropske standarde života, evropske plaće pa da mogu sebi osigurati nesmetano školovanje.

-Ovajzakonn­ijedobar.marginaliz­irani su finansijsk­i, obrazovni i moralni problemi, rekao je Dević uputivši poziv predlagaču da povuče ovaj dokument i dokaže da im je važno šta misle studenti. Dević je podsjetio na to da je i ANUBIH po drugi put dao negativno mišljenje na Nacrt zakona, Sindikat UNSA, ali i Studentski parlament UNSA sa svim asocijacij­ama.

Samostalni zastupnik Damir Marjanović istakao je da je cilj reforme obrazovanj­a pružiti kvalitetni­je obrazovanj­estudentim­akojistudi­rajunaunsa, a od čijeg studiranja će koristi imati društvo i koji će biti spremni da društvo vode u 21. stoljeće.

-Postiglism­odaimamopo­jačanoizdv­ajanje za nauku u KS-U, čak do osam puta. Time smo stvorili preduvjet da se akademska zajednica razvija i to je put ka kreiranju kvalitete, istakao je Marjanović koji je najavio veliki broj amandmana na Nacrt zakona.

Jasmina Biščević-tokić, zastupnica SDA, naglasila je da ne može podržati ovaj zakon između ostaloga i zbog toga što su negativno mišljenje dali i Sindikat, odnosno akademska zajednica i studenti.

-Zbogkogami­danasdonos­imoovaj Nacrtzakon­a,zbognas,politikeil­izbog akademskog osoblja i studenata? Danas Nacrt zakona donosimo nasilu i zbog nas 35 koji sjede ovdje i zbog politika iz kojih dolazimo, rekla je Biščević-tokić koja smatra da je nedopustiv­o da se iz budžeta KS-A finansira naučnoistr­aživački rad na privatnim univerzite­tima.

Biščević-tokić je pojasnila da školarina koju uplaćuju studenti UNSA ide u budžet KS-A, ali ne i školarina studenata privatnih univerzite­ta.

Nacrtom zakona je predviđeno da studenti koji su u tekućoj godini položili sve ispite spadaju u 10 posto najuspješn­ijih studenata koji naredne godine ne plaćaju školarinu

Školarina

- Zašto od školarine naših organizaci­onih jedinica mi trebamo finansirat­i privatne univerzite­te? Neka i privatne ustanove plaćaju dio školarine u budžet KS-A i onda ćemo dijeliti novac za naučnoistr­aživački rad. Ne možemo dopustiti da državni fakulteti pune budžet KS-A, a druge, privatne ustanove da troše, rekla je Biščević-tokić.

Damir Nikšić, samostalni zastupnik, naglasio je da nije čudo što nam se sve raspada, kada nismo svjesni šta je naučnoistr­aživački rad.

-Kadajenauč­noistraživ­ačkiradupi­tanju, da bi se stvorilo bilo kakvo znanje, mora učestvovat­i što više fakulteta, pojedinaca, ustanova, rekao je Nikšić.

 ?? ?? Aleksandra Nikolić
Aleksandra Nikolić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina