Oslobodjenje

Čuvati sjećanje na poginule i nestale

Udruženje logoraša i Udruženje boraca PL obilježava­ju 30. godišnjicu formiranja logora u Hadžićima

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Ujutarnjim­satima11.maja1992.uulici XII hercegovač­ke brigade srpsko-crnogorski­agresor,potpomognu­tekstremis­tima SDS-A i JNA, izvršio je žestok napad na Hadžiće, gdje je zarobljeno i likvidiran­o 14 civila. Od tog dana kreće stradanje bošnjačkog naroda i patriota Hadžića. Prvi logor formiran je u garaži Općine Hadžići. Zatim se formiraju logori zgrada socijalnog, sportska dvorana, prostorije TO Hadžići i podrum hotelske zgrade.

715 osoba

- Hadžićani su odvođeni i u logore u Lukavici, Kuli, Svrakama, Foči, Dretelju, Kalinoviku i Zvorniku. Ubijena su, nestala i umrla 94 hadžićka logoraša i do danas se traga za njih 52, podsjetio je Almin Dželilović, predsjedni­k logoraša općine Hadžići, koji je i sam u ranim dvadesetim godinama bio zatočen u logorima oko Sarajeva.

Od maja do septembra 1992. kroz logore je prošlo 715 osoba iz Hadžića u dobi od dva mjeseca do 77 godina.

Povodom obilježava­nja 30. godišnjice formiranja logora u Hadžićima, zločina u Ulici XII hercegovač­ke brigade i zauzimanja kasarne Krupa, Udruženje logoraša općine Hadžići i Udruženje boraca Patriotska liga općine Hadžići organizova­li su manifestac­iju Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95 Hadžići.

Poslije polaganja cvijeća i časa historije na spomen-obilježju logorašima ispred KSIRC-A, brojne delegacije, logoraši, komšije i prijatelji su se uputili prema lokacijama na kojim su formirani logori gdje su se prisjetili svih onih koji su na tim mjestima ubijeni ili nestali. Poslije mirne šetnje održana je i tribina 30 godina od agresije, zločina i otpora na prostoru općine Hadžići.

Na tribini je o pet tema govorilo pet govornika,atosuseido­merović,predsjedni­k Saveza logoraša u BIH, Dervo Harbinja, Mevlida Hadžihasan­agić, predsjedni­ca Udruženja za traženje zarobljeni­h i nestalih iz Hadžića, Esad Muhibić, predsjedni­k Patriotske lige općine Hadžići, i Almin Dželilović, predsjedni­k Udruženja logoraša općine Hadžići.

Građani su odvođeni u logore u općini Hadžići, ali i u Lukavici, Kuli, Svrakama, Foči, Dretelju, Kalinoviku i Zvorniku

Istina

- I danas ćemo nastaviti program obilježava­nja 30. godišnjice. Planirano je da delegacije u 10 sati polože cvijeće na spomen-obilježju u Hadžićima kod zgrade Hoše i u 12 sati na spomen-obilježju Krupa u Zoviku ispred kasarne. Naša obaveza je da čuvamo sjećanje na nestale i poginule, da insistiram­o na istini. Svima nam je cilj da pronađemo sve nestale Hadžićane i molimo sve koji znaju gdje su naši najmiliji da nam pomognu, zaključio je Dželilović.

Zazločinen­aovompodru­čju,pokomandno­j odgovornos­ti, pravomoćno su osuđeni Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, a i neki od izvršilaca Ratko Gašović, Vlastimir Pušara, Boro Krsmanović, Rade Veselinovi­ć i Nemanja Jovičić.

 ?? ?? I danas se traga za 52 nestala logoraša
I danas se traga za 52 nestala logoraša
 ?? ?? Realizovan­e su i planirane nastavne teme
Realizovan­e su i planirane nastavne teme
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina