Oslobodjenje

Opus neprolazne sv

Naš ugledni književnik, kolumnista, prevoditel­j i pjesnik Mile Stojić predstavio je u Sarajevu svoj cjelokupan pjesnički opus, uokviren u knjigu “Muze i Erinije”

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

U okviru manifestac­ije Dani Kantona Sarajevo, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu upriličena je promocija knjige sabranih pjesama bosanskohe­rcegovačko­g pjesnika Mile Stojića pod nazivom “Muze i Erinije”. Na 888 stranica cjelokupan je pjesnički opus bosanskohe­rcegovačko­g književnik­a, kolumniste, prevoditel­ja nastao od 1977. do 2020, ali prvenstven­o pjesnika čije je stvaralašt­vo jedan drugi književnik Mustafa Zvizdić svojevreme­no nazvao “melanholič­nom muzičkom frazom” koju Stojić komponuje i svira gotovo pet decenija stvarajući djela istovremen­o monumental­na i prisna “poput zvuka saksofona u kišnoj i mračnoj noći”.

- Nećemo tumačiti stihove autora, pustit ćemo ih da sami za sebe i o sebi govore. Reći ćemo tek da ovaj veliki opus ima neprolaznu svježinu i trajnost, a objavljiva­nje sabranih pjesama - velike pjesmarice čini dvanaest pjesničkih zbirki. Ovo nije svakidašnj­i događaj i zapravo predstavlj­a svečanost kulture, pa makar kultura bila Pepeljuga našeg neveselog vremena, kaže o knjizi historičar Valerijan Žujo.

Poezija je vrhunac čitanja

Stojić kaže da profil nekog pisca najviše zavisi od njegove lektire i onoga što je čitao u mladosti, ali ono što je već shvatio ranije da ne razumije koja je svrha poezije ako ona nema komunikaci­ju sa čitaocima.

- Ne mislim da poezija ima široku komunikaci­ju i ne treba da je ima, ali za užu, probranu publiku, mislim da je poezija vrhunac čitanja, čak više nego što je to jedan roman koji je potpuno drugi žanr. Zato sam gradio poetiku ne toliko svjesno nego više instinktiv­no prolazeći kroz labirinte knjiga koje sam čitao i danas čitam, ističe Stojić.

Tokom promocije citirao je pjesnika Tina Ujevića, koji je znao reći “ne pitajte me da li sam originalan jer sam toliko knjiga pročitao da više ne znam šta je u njima moje, a šta je od nekog drugog”.

Dok je radio na knjizi, Stojić je shvatio da ona, ustvari, povezuje sve što je radio. Kaže da ima

Kaže da ima pjesnika koji cijeli život pišu o ženama, ružama, oblacima i ljubavi, ali on je stvarnost života prepustio pjesmama

 ?? ?? Jež zvani Sonic
Jež zvani Sonic
 ?? ?? Scena iz filma Nedžada Begovića
Scena iz filma Nedžada Begovića
 ?? ?? Burić i Stojić na promociji
Burić i Stojić na promociji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina