Oslobodjenje

Oproštajna uloga Jima Carreyja

Neki glumci jednostavn­o imaju bezvremens­ku harizmu koja traje i dok rade i nakon penzije. Slavni komičar, čini se, neće više snimati, a ovo je osvrt na njegov posljednji performans

- SEAD VEGARA

Stara holivudska izreka kaže: “Dobar si glumac koliko je dobar tvoj posljednji film.” Ako ćemo suditi prema tome, čovjek gumenog lica, genijalni komičar i nadasve glumac, Jim Carrey, otišao je uz veliku pompu. Film u kojem je Carrey odigrao svoju posljednju ulogu u biti je pravo pravcato prvoklasno dječije ostvarenje “Sonic The Hedgehog 2” (Sonikov film 2, 2022). Carrey je nakon premijere najavio povlačenje iz svijeta glume, a uloga zlobnog Dr. Robotnika u sjećanje priziva (po) najbolje momente iz Carreyjevo­g bogatog glumačkog portfolija: “The Mask” (Maska, 1994), “Ace Ventura: Pet Detective” (1994), “Liar Liar” (Lažljivac, 1997), “The Truman Show” (1998)...

Možda nekome i neće biti po volji, rastanak sa takvim komičarem u dječijem filmu, ali Carreyju se zaista nema šta zamjeriti. Osjetna je glumčeva predanost karakteru i liku, te ga je jednostavn­o uživanje gledati kako “izvodi kerefeke”. Nastao kao adaptacija istoimene popularne SEGA videoigre, originalni film “Sonic The Hedgehog” trebao se pojaviti u kinima krajem 2019, ali je nakon lošeg prijema oficijelno­g trailera, prvenstven­o samog izgleda naslovnog brzog ježa, premijera odgođena do pred početak pandemije u 2020. nakon što su čarobnjaci CGI animacije popravili ono što se dalo popraviti.

Rezultat je bio presladak film namijenjen prvenstven­o najmlađoj publici, dok su oni stariji koji još nisu zaboravili na dijete u sebi, te se sjećaju izvorne videoigre, također mogli uživati. Nastavak je bio neminovan ne samo zbog ostavljeno­g otvorenog kraja već prvenstven­o ogromnog utrška na box officeu, što je, (pod)razumije(va) se, jedini presudni faktor. A sam film je i više nego dostojan nastavak, čak bi se dalo reći da je nadmašio original.

Prema starom pravilu nastavaka, sve je na većem i višem nivou, ali sa mjerom. CGI animacija je na većem nivou, čak tri lika su u potpunosti kompjuters­ki animirana: Sonic (glas Bena Schwartza), Knuckles (glas Idrisa Elbe) i Tails (glas Colleen O’shaughness­ey), dok su akcione sekvence uprizorene na drastično višem nivou u odnosu na prvi film. Sve je tako lijepo i slatko da je milina gledati Sonica i ekipu kako prolaze razne situacije u filmu čiji scenarij potpisuje trio fantastiku­s: Pat Casey, Josh Miller (dvojac koji je zaslužan za scenarij prvog filma) i John Whittingto­n.

Dr. Robotnik se vratio sa čudnovatog planeta obraslog gljivama, zajedno sa moćnim saveznikom Knucklesom, te namjerava pronaći čudesni Zeleni smaragd, izvor najveće moći u svemiru. Sonicu se u borbi protiv Robotnika i Knucklesa pridružuje lisica sa dva repa Tails, čiji im izumi uveliko pomažu, ali će ih također dovesti u nezgodne situacije (plesni okršaj na ledom okovanom Sibiru...). Reditelj Jeff Fawler ponovno potpisuje režiju i kao i u prvom filmu ostavlja otvoren kraj. Treći film je zagarantov­an, samo ostaje nada u povratak Carreyja, koji je zaista nezamjenji­v.

Film u kojem je Carrey odigrao svoju posljednju ulogu u biti je pravo pravcato prvoklasno dječije ostvarenje

 ?? / Muhamed tunović ?? S konferenci­je za medije
/ Muhamed tunović S konferenci­je za medije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina