Oslobodjenje

Ježine i trajnosti

-

pjesnika koji cijeli život pišu o ženama, ružama, oblacima i ljubavi, ali on je stvarnost života prepustio pjesmama.

- Ratu, užasima i genocidu koje je naša zemlja preživjela, sve to je dio mojih pjesama iako sam bio svjestan rizika da to nekada može biti na oštrici noža i problemati­čno, ali nisam mogao drugačije. Uvijek sam se sjećao Miloševih stihova: šta je poezija koja ne pokušava spasiti narode i ljude. Ne vjerujem da poezija može išta spasiti, ali barem može spasiti dušu onoga koji je piše, naglašava Stojić.

Gost promocije bio je pjesnik i kritičar Ahmed Burić, koji je kazao da su i u drugim kulturama rijetki slučajevi knjiga u kojima je moguće pronaći 600 kartica pjesama.

- Ovo je nesvakidaš­nja pojava i svjedoci smo da u BIH postoji ozbiljna kulturna činjenica bez obzira na to što kulturno pamćenje kaska i ne postoji valorizaci­ja literarne scene kakvu zaslužujem­o, kazao je Burić.

Knjiga nas vodi kroz Stojićevo 45-godišnje djelovanje i objedinjuj­e različite periode njegovog stvaralašt­va te predstavlj­a svojevrsta­n dnevnik anticipira­jući sve što se događalo od kraja sedamdeset­ih godina prošlog vijeka do danas.

- Vidite korpus koji je sastavljen od dva segmenta. Jedan je duboka uronjenost u zavičajne prizore. Stojić je porijeklom Hercegovac i iz tih krajolika crpi inspiracij­u, ali s druge strane ima biografiju Austrougar­ske jer je živio u Beču te se nabrala poetika koja korespondi­ra sa srednjom Evropom, ističe Burić.

Mile Stojić rođen je 1955. godine u Dragićinim­a. Filozofski fakultet završio u Sarajevu, gdje je uređivao brojne književne publikacij­e. Deset godina radio je kao lektor na Bečkom univerzite­tu. Objavio je tridesetak knjiga poezije, proze i esejistike koje su prevedene na deset jezika.

Brojne nagrade

Stojić je porijeklom Hercegovac i iz tih krajolika crpi inspiracij­u, ali s druge strane ima biografiju Austro-ugarske jer je živio u Beču

 ?? ??
 ?? ?? Svjetski priznati pijanista
Svjetski priznati pijanista

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina