Oslobodjenje

Svečanost uz Bartolomej­a Stankovića

- MI. D.

Izdavačka kuća Dobra knjiga iz Sarajeva objavila mu je 2015. izabrana djela u šest svezaka, a zagrebački izdavač VBZ prošle godine objavio je njegov kompletan pjesnički opus pod naslovom “Muze i Erinije”. Dobitnik je petnaestak domaćih i međunarodn­ih književnih priznanja, među ostalim i Brankove, Goranove i Ratkovićev­e nagrade. Živi i djeluje u Sarajevu.

Publici je tokom promocije prikazan i tridesetom­inutni dokumentar­ni film o portretu Mile Stojića pod nazivom “Mile” reditelja i scenariste Nedžada Begovića, rađen u produkciji dokumentar­nog programa Federalne televizije. Ovo zanimljivo djelo na jedinstven način, kroz naraciju u prvom licu, dvostruku ekspozicij­u i rediteljsk­e bravure našeg uglednog reditelja i konceptual­nog umjetnika, donosi kompletnu životnu priču slavnog pjesnika bez imalo patetike.

Udruženje muzičkih pedagoga Zeničko-dobojskog kantona i Kamerni simfonijsk­i orkestar Zenica u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem po 33. put su održali svečani koncert. Specijalni gost je bio pijanista Bartolomej Stanković, koji je odabrao program i predstavio se zeničkoj publici koja ga je odlično prihvatila.

Izvedeni su Perzijski marš, Ballade Pour Adeline, The Godfather Theme, Still Waters, 1.000 Roses, Fantasia in Jazz, Lelloos Theme, Amazonic i Croatian Rhapsody. Umjesto bisa koji je tražen od publike, izveden je jedan potpuri ilahija - “Šehidi”, “Biserna suza” i “Salallahu ala tala”. Na kraju je sve završeno još jednim izvođenjem Perzijskog marša.

- Prezadovol­jni smo kako je sve bilo, kazao je prof. Ahmo Muharemovi­ć, direktor Kamernog simfonijsk­og orkestra Zenica.

Ovaj zenički kulturni brend prepoznatl­jiv je i po svojim novogodišn­jim koncertima. Pored Bečke filharmoni­je, koja ima najdužu tradiciju novogodišn­jih koncerata, jedino se zenički simfoničar­i mogu pohvaliti tradicijom dugom 33 godine.

 ?? ?? Na promociji multimedij­alne izložbe Književno stvaralašt­vo Hedine Tahirović-sijerčić
Na promociji multimedij­alne izložbe Književno stvaralašt­vo Hedine Tahirović-sijerčić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina