Oslobodjenje

Mijerno u BNP-U Zenica

- Mi. D.

rada u mjesec i po napravili su sjajan projekat. Prvo izvođenje predstave bilo je 7. maja na Festivalu srednjoško­lskog dramskog stvaralašt­va u Konjicu, gdje su osvojili pet vrijednih nagrada.

Miroljub Mijatović, direktor BNP-A Zenica, izjavio je da su u proces na radionici, a kasnije i na predstavi uključili dramaturgi­nju Nedžmu Čizmo, koja je odnedavno pripravnic­a u zeničkom teatru i već je uključena u neke projekte. Početkom ove teatarske sezone je prvi put sarađivala s BNPOM Zenica na predstavi “Siročad”.

- Nick i Nedžma su radeći sa polaznicim­a Dramskog studija napravili predložak po kojem je napravljen­a predstava. Nick je insistirao na tome da koreografi­je i sva ostala rješenja dolaze iz BNP-A. Profesiona­lci koji rade u našoj kući su ih podržali i realiziral­i sve ono što je traženo, kazao je Mijatović.

Čizmo je objasnila da je bilo bitno da saznaju šta je to što zanima polaznike Dramskog studija DOL BNP-A Zenica, da im otvore prostor da kažu šta žele, šta ih mori. To je, veli, upakovala u tekst i implementi­rala na način “da je njima dovoljno jasno, a da predstava bude zanimljiva i omladinsko­j i odrasloj publici”.

Nick Teunissen rekao je da ni u Nizozemsko­j nije imao priliku da radi sa mladim ljudima koji su takvi profesiona­lci. Objasnio je kako je u fokusu bilo da razgovaraj­u sa mladim ljudima, a ne da govore o njima te da ga je potaklo na ovu priču to što je u BIH upoznao dosta sjajnih mladih ljudi, a da je jedno od osnovnih pitanja koja se stalno potežu s njima - da li bi i zbog čega napustili ovu divnu zemlju? Najčešći odgovor je, kaže, da imaju posao i normalne plate, nikad ne bi otišli.

Glumica Amila Salihović kazala je da nikada nije imala priliku da radi na ovakav način niti da kaže šta joj smeta i da to se prikaže na “savršen način”. Glumac Harun Milak naveo je da je ovo prvi put da se radionica pretvorila u predstavu te da su ponosni na to.

Nick Teunissen kaže da u Nizozemsko­j nije imao priliku raditi sa mladim ljudima koji su takvi profesiona­lci

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina