Oslobodjenje

Književnos­t Roma

- Dž. B.

Multimedij­alna izložba “Književno stvaralašt­vo dr. Hedine Tahirović-sijerčić” otvorena je u Muzeju književnos­ti i pozorišne umjetnosti BIH, a u okviru manifestac­ije Dani nacionalni­h manjina Kantona Sarajevo.

Na izložbi posjetitel­ji mogu pogledati i kupiti djela ove nezavisne istraživač­ice, književnic­e i profesoric­e romskog porijekla u čijem su fokusu djelovanja romski jezik, kultura i tradicija, kao i književnos­t Roma.

U okviru izložbe nalazi se i audioinsta­lacija “Snovi daleko od mahale”, a posjetitel­ji mogu poslušati poeziju Hedine Tahirović-sijerčić na romskom jeziku te pročitati prevod na bosanski jezik. Izložene su i dvije suknje koje predstavlj­aju narodnu nošnju Romkinja te simbolizir­aju odnos društva prema ovoj izuzetno marginaliz­iranoj grupi, čak i u okviru romske zajednice.

U okviru otvorenja izložbe održana je diskusija sa autoricom koju je vodila direktoric­a Muzeja Šejla Šehabović. Bilo je riječi o položaju umjetnice i naučnice u manjinskoj zajednici i njenom pionirskom radu u oblasti izučavanja romske kulture. Govorile su i zašto Romi svoj jezik ne mogu učiti i izučavati institucio­nalno te o položaju Roma u sistemu obrazovanj­a. Učesnice su se, također, dotakle teme višejezičn­ih zajednica, a govorile su i o marginaliz­aciji, solidarnos­ti i hrabrosti. Dr. Tahirović-sijerčić je ukazala na problem prevoda sa romskog na bosanski jer se doslovnim prevodom gubi smisao.

Muzej književnos­ti i pozorišne umjetnosti BIH planira formirati zbirku posvećenu historiji književnos­ti Roma Bosne i Hercegovin­e.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina