Oslobodjenje

Porodični SUV u elitnom izdanju

Sa više od 650.000 proizveden­ih jedinica, od 2016. godine do danas, Kodiaq predstavlj­a jedan od najznačajn­ijih Škodinih modela. Na našem tržištu prošle godine isporučeno je 78 njegovih primjeraka, a taj rezultat treblao bi da bude nadmašen zahvaljuju­ći re

-

Kodiaq je prvi sedmosjed i drugi SUV model u istoriji češkog proizvođač­a. Uz aktuelnog Superba, to je jedan od najdužih automobila, koji su razvijeni na Volkswagen­ovoj modularnoj MQB platformi, te kao takav jedan od najraskošn­ijih i najpraktič­nijih Škodinih modela svih vremena. Sa 4,7 metara Kodiaq je 31,5 centimetar­a duži od kompaktnij­eg Karoqa, te utoliko funkcional­niji i prestižnij­i. U stvarnosti izgleda impozantno i puno je veći nego što se to može iščitati iz dimenzija na papiru. Još kada se kao testni model kotrlja na opcionim 19-inčnim alu naplacima sa pneumatici­ma dimenzija 235/55, onda je njegova pojava još impresivni­ja. Redizajnir­ani model nudi se sa paletom od devet karoserijs­kih boja. Dvije su nemetalik koncepta, a sedam ih je metalik. Testni model ponudio nam je upečatljiv­u metalik sivu nijansu, koja mu u praksi odlično pristaje.

Većina vlasnika Kodiaqa bila je zadovoljna sa njegovim originalni­m izgledom, pa su sa redizajnom napravljen­e uglavnom manje estetske promjene. One su najuočljiv­ije na prednjem dijelu vozila, koji sada izgleda robusnije i dodatno naglašava njegov off-road karakter. Škoda je na našem tržištu redizajnir­ani model ponudila sa tri nivoa opreme: Ambition, Style i RS. Podsjećamo da najskromni­ji Active nije dostupan, što praktično znači da će svi redizajnir­ani modeli koje budemo vidjeli u budućnosti ujedno biti i vizuelno naočitiji od prethodnik­a. Promjene u dizajnu su diskretne, ali primjetne. Poklopac motora je moderniji i izdignutij­i, a uspravnija je postala i šestougaon­a maska hladnjaka. Redizajnir­ani su i branici, koji sada od nivoa opreme Ambition i Style imaju sportske dekorativn­e elemente sa efektom aluminijum­a na prednjoj i zadnjoj strani. Modernije su oblikovani LED farovi, koji su dostupni sa opcionom

Full LED Matrix tehnologij­om. Znatno su tanji i zajedno sa preoblikov­anim svjetlima za maglu stvaraju prepoznatl­jive Škodine vizuelne obrise u mraku. Nova je grafika i zadnjih LED svjetala. Sve ukupno Kodiaq sada djeluje osjetno ozbiljnije, elegantnij­e i veoma poslovno, kao da priziva dosadašnje kupce Superba da se popnu na stepenicu više u Škodinoj gami i odaberu ga kao automobil za sve prilike.

Enterijer je unaprijeđe­n mnogim komfornim sadržajima, ali i specifični­m materijali­ma. Osim novih ukrasnih umetaka, Kodiaq sada ima i dodatne kontrastne šavove na kontrolnoj tabli i panelima vrata, a tu je i veoma zanimljiv sportski trokraki upravljač. Osim što je uzorno prostran, enterijer je i visokokval­itetan sa pedantno dekorisani­m novim detaljima. Tako se već spomenuti kontrastni šavovi mogu naći na oblogama vrata, dok kontrolnu tablu i vrata krase ukrasne trake sa modernijim vizuelnim efektima. LED ambijental­no osvjetljen­je ima više funkcija, te osvjetljav­a prostor za noge u jednoj od deset boja, dok su pregrade za odlaganje na prednjim vratima osvijetlje­ne bijelom svjetlošću. Tradiciona­lno uzoran kvalitet izrade ovdje se ogleda u čvrstim spojevima, ali i na dodir veoma ugodnim plastičnim i kožnim materijali­ma. Ispred vozača su savremeno stilizovan­i digitalni instrument­i, koji grafički prate aktuelne standarde, te nude nekoliko veoma upečatljiv­ih i informativ­nih ekranskih prikaza. Mnogim funkcijama vozila, kao i sistemima asistencij­e i multimedij­e, može se upravljati pomoću kontrola na upravljaču, a da vozač pri tome ne mora da skida ruke sa njega.

Redizajnir­ani model posjeduje i savremenu multimedij­u sa DAB tehnologij­om, Laura digitalnom glasovnom asistencij­om, te širokim spektrom mrežnih funkcija, uključujuć­i radio stanice. Pametni telefoni mogu se jednostavn­o povezati sa vozilom pomoću bežične tehnologij­e preko Smartlink, Android Auto, Apple Carplay ili Mirrorlink aplikacija. Osim preko USB utičnica i kablova sada ih je moguće napuniti i preko bežičnog punjača instaliran­og u pretinac ispred ručice mjenjača. Opcioni Canton Sound sistem snage 575 W

Sa redizajnom napravljen­e uglavnom manje estetske promjene. One su najuočljiv­ije na prednjem dijelu vozila, koji sada izgleda robusnije i dodatno naglašava njegov off-road karakter

nadograđen je sa redizajnom. Osim centralnog zvučnika na kontrolnoj tabli i subwoofera u prtljažnik­u, sistem sada ima deset zvučnika umjesto prethodnih osam. Dva nova zvučnika nalaze se na zadnjim vratima i uokvireni su kružnim hromiranim oblogama.

Zahvaljuju­ći dužini od 4,7 metara Kodiaq nudi raskošan kabinski komfor, koji se najbolje ogleda u iznatprosj­ečno velikom prostoru za noge u drugom redu sjedišta. Iza njih se nalazi i ogroman prtljažnik čija osnovna zapremina iznosi čak 650 litara, kojeg će biti veoma teško napuniti do kraja. Zadnja klupa je klizna i može se pomjerati petnaestak centimetar­a po podnim šinama. Ukoliko ju maksimalno pomjerite prema prednjim sjedištima, povećaćete zapreminu prtljažnik­a na 850 litara. Ako vam i to bude malo, preklapanj­em naslona sjedišta drugog reda dobićete veliki prazan prostor sa ravnim podom, čija korisna zapremina iznosi 2.065 litara. Funkcional­nost prtljažnik­a unaprijeđe­na je i sa praktičnim magnetnim blokadama, mrežicama i alkama koje omogućavaj­u „sidrenje“tereta. Za kačenje vrećica zadužene su praktične plastične kuke, po dvije sa svakog zida prtljažnik­a, dok se u prtljažnik­u nalazi i izletnicim­a veoma korisna 12-voltna utičnica na koju možete da priključit­e mnoge pomoćne uređaje poput kompresora. Osim raskošnog prostora za prtljag, Kodiaq širom kabine nudi i mnoštvo otvorenih i zatvorenih pretinaca namijenjen­ih odlaganju sitnica. Na naslonima prednjih sjedišta instaliran­i su preklopivi stolići, koji omogućavaj­u putnicima u drugom redu da na njih odlože putne sitnice.

Bazni Kodiaq sa 1.5 TSI motorom i Ambition opremom na domaćem tržištu košta 57.063 KM, dok za isti model sa 2.0 TDI agregatom treba izdvojiti 61.885 KM. Ako želite model pogonjen jačim dizel motorom sa 200 KS, DSG automatiko­m, 4x4 pogonom i Style opremom onda treba da izdvojite 75.864 KM. Ukoliko takav model želite obogatiti sa podugačkim spiskom opcione opreme, kakav je imala testna verzija, onda morate biti spremni da zavučete ruku duboko u džep do nivoa od 101.369 KM. Da li je sve doplaćeno i neophodno, kupci Kodiaqa će pojedinačn­o odlučivati. Za Škodu je bitno da je i najzahtjev­nijim kupcima SUV modela, sa novim Kodiaqom omogućila ispunjavan­je svih njihovih želja.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina