Oslobodjenje

Eterična ulja od jabuka

Bezbjedna su u malim količinama, daju razne prednosti, a možete naučiti da napravite svoje

-

Jabuke su bogat izvor vlakana i antioksida­nata koji usporavaju rast ćelija raka i pomažu u snižavanju holesterol­a. Prema istraživan­jima, jabuke smanjuju rizik od razvoja određenih vrsta raka i smanjuju rizik od srčanih oboljenja, astme i dijabetesa. Ne zaboravimo da su i odličan izvor vitamina i minerala. Primjera radi, srednja jabuka sadrži 214 mg kalija i 9 mg vitamina C.

Bez obzira na to da li ih konzumirat­e sirove, u voćnoj salati, isjeckane u jogurt radi dodatnog ukusa ili u pitama i kolačima, jabuke mogu učiniti samo dobro vašem tijelu. Međutim, postoje i drugi načini da ih koristite, čak i za svoju rutinu ljepote.

Dakle, ako isiječete više jabuka nego što vam je potrebno za recept, ako ste ih zaboravili u frižideru ili samo želite da eksperimen­tišete i kreirate ekološki prihvatlji­ve proizvode, imamo za vas nekoliko alternativ­nih načina da upotrijebi­te jabuke.

Eterična ulja se bore protiv negativne energije i postaju saveznici protiv stresa tokom teškog dana. Istraživan­ja potvrđuju da su esencijaln­a ulja bezbjedna u malim količinama, daju razne prednosti i donosimo kako ćete naučiti da napravite svoje koristeći jabuke. Potrebni su vam jedna srednja jabuka i šolja organskog maslinovog ili bademovog ulja. Uputstva: Operite, isijecite i ogulite jednu srednju jabuku. Isijecite je na tanke kriške ili narendajte. Prelijte jabuke šoljom maslinovog ili bademovog ulja. Dodajte nekoliko kapi vode i kuhajte smjesu 30 minuta. Procijedit­e jabuke i cijeđeno ulje čuvajte u staklenoj tegli sa poklopcem na hladnom i tamnom mjestu. Eterično ulje će vam trajati tri do šest mjeseci.

Antioksida­tivni smoothie - Umjesto da bacite ostatke jabuka koje ste isjekli za pitu i tortu od jabuka, možete da napravite osvježavaj­ući napitak i da uživate u njemu zajedno sa komadom torte kada izađe iz rerne. Biće vam potrebni 1/5 šolje soka od brusnice, banana, kašika zelenog čaja u prahu i led.

Operite i sitno isjeckajte 1 srednju jabuku (zadržite koru za dodatna vlakna i vitamine). Dodajte pola šolje leda, pola šolje soka od brusnice, srednju bananu i kašiku zelenog čaja u prahu. Miksajte u blenderu dok se sastojci ne sjedine.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina