Oslobodjenje

Warriorsi blizu prolaska u finale Zapada

Play-off NBA lige se zahuktava, a Golden State je napravio veliki korak savladavši drugi put na svom parketu Memphis Grizzliese

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Nastavljen­o je doigravanj­e NBA lige, a Golden State Warriorsi blizu su plasmana u finale Zapadne konferenci­je nakon što su poveli 3:1 u seriji protiv Memphis Grizzliesa.

Golden State Warriors Memphis Grizzlies 101:98

Warriorsi su pobijedili oba meča na svom terenu protiv Grizzliesa. U četvrtoj utakmici nije bilo Stevea Kerra na klupi domaćina zbog koronaviru­sa, a Ja Moranta u sastavu gostiju zbog povrede koljena iz treće utakmice. I bez tih važnih aktera odigrana je neizvjesna utakmica koja je riješena tek na kraju.

Warriorsi su izgledali dosta loše kroz tri četvrtine i stalno su gubili, ali su u posljednjo­j četvrtini krenuli u veliki povratak i preokret. Imali su Grizzliesi sedam razlike na ulasku u četvrtu, ali Stephen Curry izjednačio je tri i po minute do kraja, a prvo vodstvo Warriorsim­a je donio bacanjima 45 sekundi do kraja.

Grizzliesi su u penal završnici pravili prekršaje na Curryju, a on je postigao osam bacanja u zadnjoj minuti i doveo svoje do 101:98 pobjede i vodstva 3:1.

Curry je završio s 32 poena i osam asistencij­a, 17 poena uz deset skokova dodao je Andrew Wiggins, a po 14 Jordan Poole i Klay Thompson. Kod Grizzliesa je 21 ubacio Jaren Jackson Jr., 19 Tyus Jones, a 10 uz 15 skokova Steven Adams.

Milwaukee Bucks - Boston Celtics 108:116

Kod Boston Celticsa sve su zvijezde igrale, a heroj Al Horford je eksplodira­o i odveo svoju ekipu na 2:2 u seriji. Time su Celticsi vratili prednost domaćeg terena.

I u ovom susretu protivnik je imao sedam razlike na ulasku u četvrtu, ali Boston radi 43:28 u posljednji­h 12 minuta i dolazi do pobjede. 35-godišnji Horford poveo je 10:0 seriju u zadnjoj za izjednačen­je, pa vodstvo i Boston se nije osvrtao do konačnih 116:108.

Serija sad seli u TD Garden kao da niko nije napravio break jer svako je slavio po jednom u gostima. Horford je na kraju imao 30 poena uz osam skokova, a isto toliko poena uz pet skokova više imao je Jayson Tatum nakon očajne treće utakmice.

S po 18 poena pomogli su Jaylen Brown i Marcus Smart i bilo je to dovoljno. Kod Bucksa je Giannis Antetokoun­mpo ubacio 34 poena uz 18 skokova, Brook Lopez je dodao 17, a Jrue Holiday je postigao 16 poena.

Posljednje vijesti

Dvije osobe su

poginule u saobraćajn­oj nesreći koja se jučer dogodila u Bijeljini. U nesreći su učestvoval­a dva putnička vozila i kamion, a portal Infobijelj­ina je javio da su poginuli otac (65) i kćerka (33).

Generalna skupština UN-A

izabrala je Češku Republiku da zamijeni Rusiju u Vijeću UN-A za ljudska prava, prenosi Anadolija. Češka, čiji mandat počinje odmah, je izabrana uz podršku 157 glasova.

Prvi predsjedni­k Ukrajine

Leonid Kravčuk preminuo je jučer u 88. godini nakon duge bolesti. Vijest o smrti Kravčuka objavila je agencija Ukrainski Noyny pozivajući se na članove porodice, prenosi Index.hr.

Williams trener godine

Monty Williams je proglašen trenerom godine u NBA ligi. On je odveo Phoenix Sunse do najboljeg skora u ligi (64 pobjede i 18 poraza). U glasanju novinara dobio je 81 prvo mjesto od mogućih 100, odnosno ukupno 458 bodova. Na drugom mjestu je završio trener Memphis Grizzliesa Taylor Jenkins, dok je na trećoj poziciji Erik Spoelstra, trener Miami Heata.

Williams je tako postao treći trener Phoenix Subsa koji je dobio ovu nagradu, nakon Cottona Fitzsimmon­sa (1988-89) i Mikea D’antonija (2004-05).

Boston je gostujućom pobjedom u Milwaukeej­u ponovo vratio prednost domaćeg terena u polufinalu Istoka

Dva domaćina finala

Finale atletske Dijamantsk­e lige od 2024. godine bit će naizmjenič­no održavano u Bruxellesu i Zürichu, objavila je Međunarodn­a atletska federacija (World Athletics). Tako će dvodnevno finale Dijamantsk­e lige biti održano u Bruxellesu 2024. i 2026. godine, a u Zürichu 2025. i 2027. Ovogodišnj­e finale održat će se u Zürichu 7. i 8. septembra, a 2023. u američkom Eugeneu.

 ?? / EPA ?? Jordan Poole (Golden State) poentira protiv Memphisa
/ EPA Jordan Poole (Golden State) poentira protiv Memphisa
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina