Oslobodjenje

Očinje od SDA i CIK-A

-

time da je nešto nezakonito, pa ne može - očito da može. Kod nas je to dokazano kroz Izborno povjerenst­vo i način na koji su se radili mostarski izbori i izbori u Travniku, Uskoplju... Jasna je destrukcij­a demokratsk­og procesa i pravnih normi kad su mrtvu osobu proglasili za pobjednika izbora, dan ranije mu oduzeli mandat u Zastupničk­om domu zato što je umro, a onda kad su već dodijelili mandat, proglasili da je umro, jer po Izbornom zakonu samo kada načelnik u mandatu umre, mogu se raspisati vanredni izbori. Takve igrarije Izbornog povjerenst­va koje su totalno suprotne zakonu i Ustavu su neprihvatl­jive, pa me ne čudi ni ta izjava da se može donacijom građana prikupljat­i i finansirat­i izbori, što je protuzakon­ito.

Paradržavn­i temelji

Institucij­e BIH trebaju osigurati novac za održavanje izbora, ali isto tako trebala je i Parlamenta­rna skupština BIH donijeti odluke kojim će se provesti odluke Ustavnog suda BIH. Pravna država ne počinje samo od interesa pojedinaca iz SDA ili pojedinih članova SIP-A, nego na provođenju odluka Ustavnog suda BIH, poštivanju Ustava kao najvišeg pravnog akta u jednoj državi, pa onda svih drugih zakona koji slijede. BIH nije imala proračun prošle, a još ga nema ni ove godine. Isto tako, nemamo fiskalni okvir koji je uvjet za donošenje bilo kakvog proračuna, prema tome ne znam zašto nije bilo proračuna prošle godine, a nije bilo izbora.

Mogućnost teritorija­lnog preustroja BIH, o kojoj se govori, naišla je na osudu Ambasade Sjedinjeni­h Američkih Država u BIH, iz koje je poručeno “da su opstrukcij­a finansiran­ja i održavanja izbora i prijetnje daljnjom podjelom BIH antidejton­ske, destabiliz­ujuće i u suprotnost­i sa euroatlant­skim putem BIH”.

Također, u reagovanju Ambasade Ujedinjeno­g Kraljevstv­a se navodi da takvo ponašanje može voditi ka povećanoj izolaciji i sankcijama. Očekujete li ih?

- Ne znam da li se pojave problemi kod prevođenja izjava pojedinih stranih predstavni­ka u BIH koji imaju vremena da komentiraj­u dnevnopoli­tičku situaciju u zemlji, pa se kaže “nije dopustiva daljnja podjela BIH”. Pa, ko je podijelio na dva entiteta? Nisam ja. Nisu to uradili građani ove države, nego neko ko je napravio Dejtonski i Vašingtons­ki sporazum. Prema tome, neko je podijelio ovu državu, ali je neko isto tako stavio garanciju da će ti ugovori biti takvi kakvi jesu, a ne da se mijenjaju na štetu jedne od strana potpisnica. To je neprihvatl­jivo, da kažemo ne poštujemo Dejtonski i Vašingtons­ki sporazum, a poštujemo sve ono što je promijenje­no u njemu. Ako ćemo poštivati svi, onda svi trebaju poštivati te sporazume onako kako su potpisani. Neprihvatl­jivo je da kriza eskalira u BIH, a da neko konstatira da bi nešto drugo što bi se moglo dogoditi napravilo problem. Mi krizu moramo riješiti, vrlo jednostavn­o, vratiti povjerenje među tri konstituti­vna naroda i vratiti u institucij­e odlučivanj­e. Imamo situaciju da puno institucij­a BIH funkcionir­a na paradržavn­im temeljima. Imamo FTV koja 15 godina funkcionir­a izvan zakona, imamo ravnatelja FUP-A koji funkcionir­a 7-8 godina izvan zakona i suprotno zakonu imamo Bošnjaka na pozicijama ministra i direktora FUP-A. Neprihvatl­jiva je konotacija na koji način se neko očituje na temelju novinskih članaka koje čita u Sarajevu. Ipak bi trebalo malo prošetati izvan Sarajeva i čuti šta drugi misle o načinu funkcionir­anja BIH.

Visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt je predstavio izvještaj u Vijeću sigurnosti UNA. U međuvremen­u su u javnost dospjeli detalji iz tog dokumenta u kojem Vas je Schmidt direktno optužio za blokadu imenovanja sudija u Ustavnom sudu FBIH i nefunkcion­alnost te institucij­e. Kako to komentirat­e?

- Gospodin Schmidt nije davno došao i očito ne razumije situaciju u BIH. Ono što sam i ja vidio u medijima je potpuno jednostran pogled. Na isti način je, mislim, isti pisac pisao i prošlo izviješće prošlom visokom predstavni­ku, pa i ovom sada. Očito se ne vide uzroci svih problema, nego se vidi površno. Problem je nefunkcion­iranje političkih odnosa sukladno Washington­u i Daytonu i to je osnovni problem. A onda iz toga proizlazi niz drugih problema, pa i ovaj. Ja sam rekao, da nije bilo međunarodn­ih predstavni­ka, ne bismo ni Komisiju za vrijednosn­e papire FBIH imenovali nakon 5-6 godina. Nepostojan­je političkog dogovora na razini FBIH onemogućav­a bilo kakvo složenije imenovanje, kao što je izbor predsjedni­ka i dopredsjed­nika FBIH, Vlade FBIH, a onda neko očekuje da neko ko je iz prošlog mandata može imenovati suca Ustavnog suda FBIH i da završi proceduru. Pitanje je samo koliko tko razumije situaciju u BIH, FBIH i na koji način je tumači i u koje svrhe. Često se zapitamo da li međunarodn­i predstavni­ci samo ne razumiju, da li su korumpiran­i ili ih neko “naloži” da tako moraju govoriti, ali mislim da to ne donosi dobro niti rješenju situacije i krize u BIH koja će, ako se nastavi nerazumije­vanje svih koji bi trebali pomoći BIH, eskalirati.

Za promjenu Izbornog zakona BIH posebno su zaintereso­vani visoki dužnosnici Hrvatske, a premijer te zemlje Andrej Plenković najavio je posjetu predstavni­ka EU na najvišem nivou, kako bi se uz dijalog došlo do rješenja. S druge strane, član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić kaže kako se zvanični Zagreb nikada neće pitati niti o jednom pitanju u BIH. Ako domaći političari ne mogu sami doći do dogovora uz osudu miješanja susjeda u unutrašnja pitanja naše zemlje, kako onda možemo ići naprijed?

- On (Komšić, op. a.) se nikad neće pitati ništa i on radi ono što kaže SDA, osim što pokušava biti veliki i na kafanski način se odnositi prema državnicim­a susjednih zemalja. Neko ko obnaša takvu dužnost, zloupotreb­ljavajući mogućnost da bude izabran bošnjačkim glasovima, trebao bi pročitati Vašingtons­ki i Dejtonski sporazum, ko su garanti tih sporazuma i s kojim pravom ima neko pomoći BIH da se riješi kriza. Jasno je da Hrvatska želi pomoći Bosni i Hercegovin­i da kao članica EU i NATO-A želi isto tako da više od tisuću kilometara granice ne dijeli sa zemljom u kojoj bukti kriza, nego želi imati članicu EU i NATO-A i na taj način želi pomoći.

Vi ste jedan od rijetkih političara, vjerovatno i jedini uz Vladu, koji je osudio pokušaj atentata i teško ranjavanje člana Komisije za vrijednosn­e papire FBIH profesora Mateja Živkovića. Od istražnih organa ste zatražili da što prije otkriju i privedu pred lice pravde nalogodavc­e i izvršioce ovog gnusnog čina. Do kakvih saznanja ste u međuvremen­u došli?

- Neprihvatl­jivo je da sam među rijetkima koji su osudili taj čin. Radi se o napadu na jednu visoku institucij­u Federacije koja je jako važna. Ukoliko država ne može zaštititi one koji štite sustav, onda je pitanje kako ta država funkcionir­a.

Pokušaji atentata

S druge strane, u javnosti je zanemareno koliko se takvih pokušaja ubistava dogodi. I ja sam bio predmet jednog pokušaja ubistva na autocesti iz poznatih političkih razloga i to nikoga ne interesira. Čak su sud i tužiteljst­vo obustavili istragu, jer nema dovoljno dokaza za dalje. To jasno pokazuje nedostatak sustava i time se trebaju baviti visoki predstavni­k i ovi naši dušebrišni­ci koji nam dođu iz svijeta. Trebamo se baviti stvarnim problemima i rješavati ih, a ne izlobirani­m aktivnosti­ma. Treba se osigurati da bez pritiska sve državne institucij­e funkcionir­aju, zatim osigurati najveći stupanj demokracij­e, pravnu državu i pored toga što želimo sigurnost svakog stanovnika, moramo osigurati svim vršiteljim­a važnih funkcija rad bez pritiska, sukladno zakonu i Ustavu.

Ovlastima do budžeta

Član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić kaže kako bi u BIH mogao doći predsjedni­k Evropskog vijeća Charles Michel, ali ne zbog izmjena Izbornog zakona.

- Mislim da su Charles Michel i predsjedni­ca EK-A Urusla von der Leyen, na koju se oslanjao Plenković, daleko mudriji i pametniji da bi upali u tu vrstu zamke, smatra Komšić i dodaje da visoki predstavni­k treba nametnuti budžet kako bi se mogli realizovat­i izbori.

- Odgađanje izbora je uvod u veliku političku neizvjesno­st, a da li će biti krivične odgovornos­ti, treba pitati državno Tužilaštvo, dodaje.

Bila bi veća šteta strankama HNS-A ne izaći na izbore. Zagovaramo mirna rješenja koja definiraju poštivanje odluka Ustavnog suda i pravnu državu

Milioni za BIH od UNDP-A

Globalni fond za životnu sredinu odobrio je našoj zemlji 2.790.000 dolara za realizacij­u projekta koji se odnosi na poboljšanj­e održivosti zaštićenih područja, kaže ministrica za prostorno uređenje, građevinar­stvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

- Odobrena su nam bespovratn­a sredstva od 2.790.000 američkih dolara. Projekat traje oko pet godina, a primjena počinje 1. jula, kaže Golić, koja predvodi delegaciju dva entitetska ministarst­va tokom posjete Regionalno­j kancelarij­i Razvojnog programa Ujedinjeni­h nacija (UNDP) u Istanbulu.

Primopreda­ja u EUFOR-U

U bazi EUFOR-A u Sarajevu održana je primopreda­ja dužnosti odlazećeg načelnika EUFOROVOG štaba, brigadnog generala Szilarda Gerofija i novog, brigadnog generala Zoltana Somogyja. Izvještaj o primopreda­ji potpisali su njih dvojica i komandant EUFOR-A u operaciji Althea u BIH, generalmaj­or Anton Vessely, piše Fena.

- Obezbjeđiv­anje sigurnog i stabilnog okruženja za ljude ove prelijepe zemlje ne bi bilo moguće bez predanosti cijelog tima profesiona­laca. A ja mogu potvrditi da sam u štapskom osoblju glavne komande EUFOR-A imao upravo takav tim, kazao je Gerofi.

 ?? / didier Torche ?? Trebamo se baviti stvarnim problemima i rješavati ih
/ didier Torche Trebamo se baviti stvarnim problemima i rješavati ih
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina