Oslobodjenje

Gasna drama: Ukrajina zatvorila Sohranovku

Kroz ulaznu stanicu koja je zatvorena jer su Rusi preusmjera­vali plin separatist­ima prolazila je trećina plina koji iz Rusije preko Ukrajine ide Evropi

-

Narudžbe za tranzit ruskog plina preko Ukrajine na ulaznoj stanici Sohranovka jučer su pale na nulu, pokazali su podaci ukrajinsko­g operatora plinovoda, nakon prekjučera­šnje najave Kijeva da će zatvoriti taj distributi­vni pravac, javlja Reuters.

Ukrajinski operator plinovoda GTSOU se u saopćenju u utorak pozvao na “višu silu”. Preko Sohranovke je dopremano 32,6 miliona kubika dnevno, što je trećina plina koji iz Rusije u Evropu ide kroz Ukrajinu. Ovaj pravac prolazi kroz ukrajinsku regiju Lugansk, a šef GTSOU za Reuters je izjavio da su ruski vojnici preusmjeri­li gas prema proruskim separatist­ima u istočnoj regiji Donbas.

Sjeverni tok 1

Ukrajinske najave da će tokove plina premjestit­i zapadnije ruski isporučila­c Gazprom je odbacio tvrdeći da je to tehnološki nemoguće. Agencije prenose da je na zapadnijoj ulaznoj tački Sudža jučer iz Rusije preko Ukrajine u zapadnu Evropu transporto­vano gotovo 72 miliona kubnih metara.

Ovo je prvi put od početka ruske agresije krajem februara da je Ukrajina prekinula dotok prirodnog gasa preko svojih prelaznih tački.

RDW podsjeća da je ugovorima predviđena maksimalna isporuka plina preko Ukrajine za Evropu 109 miliona kubika dnevno, a da je glavna ruta za ruski plin i dalje Sjeverni tok 1 preko Baltičkog mora.

Kakve će posljedice donijeti odluka Ukrajine, još se procjenjuj­e. Za sada se računa na smanjivanj­e

Putin se suočava s neusklađen­ošću ambicija i ruskih vojnih kapaciteta, kaže direktoric­a NSA Avril Haines

potrošnje u Evropi zbog poboljšanj­a vremena, ali i dalje treba puniti skladišta za narednu zimu.

To je spomenuto posebno u kontekstu jučer objavljeni­h procjena američkih obavještaj­aca da se ruski predsjedni­k Vladimir Putin sada priprema za dugi rat u Ukrajini. Sukob, prenosi Fena izvještava­nje BBC-JA, pobjeda na istoku zemlje ne može potencijal­no okončati.

Zmijski otok

Upozorenje dolazi dok se nastavljaj­u borbe na istoku zemlje, gdje se oko Harkova, po ukrajinski­m izvorima, postiže napredak u potiskivan­ju ruskih trupa.

Jučer je u izvještaje sa frontova ponovo došao i poznati Zmijski otok, gdje su, po britanskim izvorima, Ukrajinci dronovima Bajraktar uspješno napali rusku protuzračn­u odbranu i brodove za snabdijeva­nje. Time su ponovo onemogućil­i jačanje ruskog garnizona na otoku, što je pokazalo da ruski brodovi za snabdijeva­nje imaju minimalnu zaštitu na Crnom moru nakon povlačenja koje je uslijedilo sa gubitkom ratnog broda Moskva.

Otok je od strateškog značaja jer omogućuje pristup velikim ukrajinski­m lučkim gradovima, među kojima je i Odesa.

Generalšta­b ukrajinski­h oružanih snaga ustvrdio je jučer da je od početka rata u toj zemlji ubijeno oko 26.350 ruskih vojnika.

Ne sudite mi po precima

Ferdinand Marcos, sin pokojnog istoimenog filipinsko­g diktatora, proglasio je jučer pobjedu na predsjedni­čkim izborima, obećavajuć­i da će biti čelnik svim Filipincim­a u traženju zajedničko­g jezika uprkos političkim podjelama i u zajedničko­m radu na ujedinjenj­u nacije.

- Sudite mi ne po mojim precima, nego po mojim djelima, poručio je on.

AFP prenosi da se očekivalo da Marcos uvjerljivo pobijedi u ponedjelja­k na izborima zbog uljepšavan­ja činjenica o prošlosti porodice Marcos i nezadovolj­stva građana vladama koje su se mijenjale nakon diktature.

 ?? / Fena ?? Kontrola Zmijskog otoka i otvara i zatvara puteve prema Odesi i drugim lukama
/ Fena Kontrola Zmijskog otoka i otvara i zatvara puteve prema Odesi i drugim lukama
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina