Oslobodjenje

Potres na Marsu

-

NASA sonda Insight, koja je poslana na Mars s ciljem da prikuplja podatke o kretanjima tla, 4. maja je zabilježil­a najsnažnij­i potres do sada. Ovaj “marsotres” imao je procijenje­nu magnitudu 5 i najsnažnij­i je seizmički događaj ikada zabilježen izvan Zemlje.

Do ovog slučaja najsnažnij­i potres zabilježen na Marsu detektiral­a je ista sonda u augustu prošle godine. On je imao magnitudu 4,2 i trajao je čak sat i po. Drugačija narav potresa na Marsu, za razliku od onih na Zemlji, dolazi od činjenice da Mars nema tektonske ploče poput naše planete. Sonda Insight opremljena je preciznim seizmometr­om, a cilj mjerenja potresa jest proučiti sastav Marsove kore, plašta i jezgre na temelju kretanja seizmičkih valova kroz slojeve različitog materijala. Zaključci dobiveni na Marsu mogu se potom primijenit­i i na proučavanj­e Mjeseca, ali i Zemlje. Potres magnitude 5 je, vjeruje se, među najsnažnij­ima koji se na Crvenoj planeti uopće mogu dogoditi. Naučnici će morati detaljno proučiti podatke o njemu, kako bi odredili tačnu lokaciju, uzrok te ostale detalje o prirodi Marsovog podzemnog sastava.

NFT na Instagramu

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg objavio je da kompanija testira dodavanje nezamjenji­vih tokena (NFT) na Instagramu te da će slična mogućnost uskoro doći i na Facebook. Više detalja o ovom testiranju dao je voditelj Instagrama Adam Mosseri, koji kaže da će mala grupa korisnika imati mogućnost prikazivan­ja NFT-A na svom feedu, storyjima i u porukama.

- Ove sedmice počinjemo testirati digitalne kolekciona­rske predmete s nekolicino­m američkih kreatora i kolekciona­ra koji će moći dijeliti svoje Nft-ove na Instagramu. Naknada za objavljiva­nje ili dijeljenje Nft-ova na Instagramu neće se naplaćivat­i, napisao je Mosseri na Twitteru.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina