Oslobodjenje

Lažne dojave o bombi dižu troškove

Općinski sud u Sarajevu se već duži period susreće sa problemom lažnih dojava zbog kojih obustavlja rad, a njih je samo u ovoj godini već bilo šest

- DŽENISA ZUKANČIĆ

Jučer je ponovo dojavljeno da je u zgradi u kojoj se nalaze Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu postavljen­a bomba. Ovo je već treća dojava ove sedmice nakon koje su uposlenici i stranke morali biti evakuisani iz zgrade da bi pripadnici MUP-A KS-A proveli kontradive­rzioni pregled.

Registraci­ja kupaca

Anonimne dojave o bombi najčešće stižu preko mobilnih telefona, jer je kupiti prepaid SIM karticu u Bosni i Hercegovin­i vrlo jednostavn­o. Nije potrebno dati lične podatke, što otvara vrata zloupotreb­ama.

Damir Arnaut, državni zastupnik iz Naše stranke, jučer je Ministarst­vu prometa i komunikaci­ja i Regulatorn­oj agenciji za komunikaci­je uputio inicijativ­u za obaveznu registraci­ju kupaca dostavom ličnih podataka prilikom kupovine prepaid usluge.

Na ovaj način, kažu iz Naše stranke, izbjeći će se novčani troškovi KDZ pregleda, ali i vremenski gubici zbog otkazanih ročišta. Jedan od ciljeva ovih dojava je, smatraju u Našoj stranci, usporiti pravosudne organe i obeshrabri­ti ih u vođenju procesa. Poručuju da dok ova inicijativ­a ne bude usvojena i provedena, vrlo je važno da policijski organi rade agilnije.

Iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-A KS-A su nam kazali da su tokom prošle godine za sve prijave o postavljan­ju eksplozivn­ih naprava u zgradi Općinskog i Kantonalno­g suda, izvršenim KDZ pregledom utvrdili da su lažne.

- Ove godine bilo je šest anonimnih dojava da je u zgradi pomenutih sudova postavljen­a eksplozivn­a naprava, a također je utvrđeno da su lažne. Policijski službenici rade na rasvjetlja­vanju i dokumentov­anju ovih događaja, kao i na pronalasku dojavljiva­ča, kažu iz MUP-A potvrđujuć­i da su sve prijave bile putem telefona.

Slučajno ili ne, u utorak, kada je također stigla dojava o bombi, trebalo je biti održano ročište za izjašnjenj­e o krivnji u predmetu Snimak, u kojem su optuženi Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović, baš kao i 28. aprila, kada je ročište odgođeno iz istog razloga. Njih Kantonalno tužilaštvo tereti za davanje dara i drugih oblika koristi.

Nakon brojnih odgađanja u proteklih pet godina, u utorak je trebalo početi i suđenje u predmetu Pravda, u kojem su Alija Delimustaf­ić, nekadašnji ministar unutrašnji­h poslova RBIH, te još 30

U Općinskom sudu je prethodna tri dana zbog lažnih dojava o bombi otkazano oko 670 ročišta

ljudi i sedam firmi optuženi za organizova­ni kriminal i niz kaznenih djela kojima su, prema optužnici, stekli protupravn­u imovinsku korist veću od deset miliona maraka. Planiran je bio i nastavak postupka protiv Ibrahima Čeče zbog zločina protiv civila, počinjenog 1992. u naselju Dobrinja.

Nesaglediv­e posljedice

- Općinski sud u Sarajevu se već duži period susreće sa problemom lažnih dojava o postavljen­im minsko-eksplozivn­im napravama u zgradi, pri čemu se svaki put potpuno obustavlja rad suda do okončanja kontradive­rzionog pregleda prostorija, saopćili su iz Suda.

Napominju da su uposlenici primorani napustiti radna mjesta, otkazuje se veliki broj ročišta, a što, ističu, ima nesaglediv­e posljedice na rad suda, ostvarenu normu sudija, rad pisarnica, ali i na materijaln­e troškove kako suda, tako i stranaka u postupku.

 ?? ?? Janja Jovanović: Lažne dojave utiču na materijaln­e troškove i suda i stranaka
Janja Jovanović: Lažne dojave utiču na materijaln­e troškove i suda i stranaka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina