Oslobodjenje

Eksplozija u hemijskoj tvornici u Sloveniji

-

Suverenist­ima koji su za zaštitu života posebno je neprihvatl­jiv prijedlog da maloljetni­ca sa 16 godina može tražiti pobačaj bez suglasnost­i roditelja, kako kažu, “sa 16 godina ne može glasati na izborima, ali zato može odlučivati o životu i smrti”. Zastupnica Marija Selak Raspudić (Most) ranije je komentiral­a da ljevica “parazitira na tragediji jedne obitelji da bi progurala Zakon o pobačaju koji sa slučajem Čavajda nema veze jer se uopće ne bavi ključnim pitanjem – pitanjem regulacije kasnih pobačaja”. Ona ističe da ovaj slučaj ima i pravnu i etičku dimenziju.

”Mi ovdje ne govorimo o klasičnom pravunapob­ačaj,štojeuhrva­tskojdozvo­ljeno do 12. tjedna trudnoće, nego o slučaju gdje i zakon štiti fetus nakon 12. tjedna.” Prema njezinim riječima, zato što je zakon reguliran na manjkav način, to liječnika ostavlja u ozbiljnim etičkim dilemama koje se ne mogu preskočiti. “Po postojećem zakonu, u slučaju da je liječnički konzilij procijenio da je riječ o teškim malformaci­jama ploda, Čavajda ima pravo na prekid trudnoće”, rekla je Selak Raspudić.

U tvornici Melamin u slovenskom Kočevju jučer oko 8.30 došlo je do eksplozije i požara, a gusti crni dim nadvio se nad gradom. Dva sata kasnije požar je ugašen. Iz Uprave za zaštitu i spašavanje saopćili su kako je ozlijeđeno više od 10 osoba, dvije su u smrtnoj opasnosti. Četiri osobe su nestale. Prvi podaci iz analize pokazali su da u atmosferi nema opasnih tvari, nego samo čestica čađi i dima.

Prema riječima direktora tvornice Srečka Štefaniča, nestali su vjerojatno mrtvi. Kako je za N1 Slovenija rekao Štefanič, oni su u trenutku eksplozije bili u radnom kontejneru. Direktor ne zna kako je došlo do nesreće. Pretpostav­lja, tokom transporta i unošenja ili crpljenja sirovina koje su se dovozile cisternom. Štefanič je dodao kako su mjesto požara snimili dronovima, a istraga će biti opsežna.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina