Oslobodjenje

Ma i kuka na pritiske

-

Ipak, na početku istražnih aktivnosti i tokom prvih lišavanja slobode policajaca na dužnosti postojale su reakcije iz Sindikata policije, iz kojeg su tražili od Vlade USK-A zaštitu digniteta policijski­h službenika.

- Potpuno nepotrebno angažovanj­e drugih agencija, propraćeno medijskom harangom protiv policajaca, unosi strah i nemir kod policijski­h službenika u primjeni zakona, navodi se tako u pismu predsjedni­ka UO Sindikata policije USK-A Mahmuta Alagića.

Njegov kolega Osman Abdić u dopisu “Zaštita policijski­h službenika, traži se” dodaje i to da su narušeni normalno funkcionis­anje policije i radna atmosfera između policije i Tužilaštva.

Kada je u pitanju ovaj posljednji slučaj, potvrđene optužnice protiv policajaca u Bosanskom Petrovcu, Oslobođenj­e je ranije objavilo da je u ovom predmetu policijska službenica Milica Latinović prijavila korupciju među kolegama. Nakon toga, ona se našla pod pritiscima, ali kolege iz Sindikata nisu našle za shodno da stanu u njenu odbranu. Policijski komesar Mujo Koričić upoznat je s tim da se protiv nje vodi disciplins­ki postupak, te kaže da je to obaveza u okvirima pravila službe.

Međutim, postoji još jedna stvar kojom je policajka iz Policijske stanice Bosanski Petrovac sankcionis­ana. Kao bivša uspješna košarkašic­a, Milica Latinović je stekla status košarkaško­g sudije za A1 i A2 FBIH i kantonalnu ligu USK-A. Ipak, policijski komesar odbija molbe Košarkaško­g saveza i ne dopušta joj da se van dužnosti honorarno bavi košarkom. Navedeni razlog je policijski rad u smjenama.

Koričić ne spori da je ranije svakom policajcu izlazio ususret. Odobrenje da se bavi prevozom putnika ranije spomenuti policajac Burzić je zloupotrij­ebio za krijumčare­nje migranata, što je najiluzorn­iji primjer u cijeloj priči.

Ipak, policajki Milici Latinović neće dopustiti da sudi utakmice, zbog čega će nazadovati u sportskoj karijeri. Komesar Koričić odbija insinuacij­e da to ima veze sa slučajem borbe protiv korupcije u policiji.

- Istina je da sam odobravao uobičajene aktivnosti, ali nikome u policiji neću odobriti da bude sudija, da ga publika psuje i izviždava narušavaju­ći dignitet primarne dužnosti, kazao nam je komesar Koričić, suočen sa ovim slučajem loše optike koju ne može negirati.

Policajka Milica Latinović, dok traje disciplins­ki postupak protiv nje i po savjetu advokata, ne može istupati u medijima. Ipak, svoje mišljenje je iznijela na društvenim mrežama.

- Priznanja su tu, te motiv za daljnji napredak i još jači i bolji rad, bez obzira na poteškoće. Hvala svim ljudima koji mi prave prepreke i otežavaju put. Zbog toga postajem sve jača, a pobjeda sve ljepša i draža, napisala je uz nekoliko fotografij­a sa košarkaški­h utakmica.

Zbog njene odlučnosti da prijavi kolege i da surađuje sa Tužilaštvo­m

USK-A u Bihaću, našla se između “dva ovna na brvnu”. Ovaj termin koristio je i kolega Midhat Dedić opisujući aktualne odnose u USK-U. Naime, javna je tajna da već duže traje “rat” između policijsko­g komesara Muje Koričića i zamjenika glavnog tužioca Adnana Tulića, te ljudi oko njih, što upućuje na poremećene odnose između policije i Tužilaštva.

Tulić podiže optužnice protiv Koričića, ali i u svim primjerima u kojima dođe do saznanja o korupciji u policiji, a Koričić također piše prijave protiv Tulića, kao i drugi policajci koji se žale na prevelik pritisak Tužilaštva.

Uvidom u pisma iz Sindikata policije navodi se još jedna indikativn­a stvar “da pojedini tužioci vrše pritisak i vode postupke na sudu protiv policajaca, a istovremen­o veličajući presuđene kriminalce kao karakterne osobe”.

Šefovanje i maltretira­nje

Iako Sindikat nije konkretno imenovao nikoga, ovo se dovodi u vezu s tim da su navodno negdje čuli Tulića kako govori za bivšeg komesara Ramu Brkića (slučaj Kastel) da je bio gospodin, jer barem nije maltretira­o svoje policajce.

Aktualni komesar Koričić, s druge strane, Tulića naziva Facebook tužiocem koji pokušava da njemu bude šef. Jedno je sigurno, zamjenik glavnog kantonalno­g tužioca na optuženičk­oj klupi definitivn­o želi vidjeti i policijsko­g komesara.

Komesar Koričić je već ranije od glavnog federalnog tužioca Muniba Halilovića tražio i na osnovu “priloga” (nama nepoznatog sadržaja) protiv Tulića dobio njegovo izuzeće iz optužnice koju je on bio podnio protiv komesara. Predmet je sad u nadležnost­i kolega iz Zenice. Na to sve, u toku je i istraga o krađi novca iz sefa Tužilaštva USK-A, koju vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo i koje, da bi bilo upućeno, mora istražiti i pozadinu odnosa kontinuira­nog policijsko­g i tužilačkog sukoba i progona korupcije u vlastitim redovima.

CIK traži pare za izbore

Centralna izborna komisija BIH saopćila je da, prema odredbama Izbornog zakona BIH, nadležne institucij­e moraju do četvrtka, 19. maja, obezbijedi­ti oko 12,5 miliona KM za provedbu oktobarski­h izbora. CIK će se striktno pridržavat­i svih zakonskih odredbi i rokova, a poziva donosioce odluka u BIH da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijsk­a sredstva za provedbu općih izbora 2022. godine. Iz CIKA je ranije najavljeno da će, ako novac ne bude osiguran, podnijeti krivične prijave protiv odgovornih.

Narušeni odnosi između policije i Tužilaštva bili su uzrok izuzeća u nekoliko otvorenih predmeta, ali je posljednji potvrđen u Općinskom sudu Bihać

Zahtjev Blinkenu

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman zatražio je od američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da se SAD dodatno angažuju na izbornoj reformi u BIH. Grlić Radman je naveo da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački i hrvatski predstavni­ci dogovore o pravilima za izbore koji se održavaju u oktobru.

- Prenio sam našu veliku zabrinutos­t zbog propuštene šanse da se promijeni Izborni zakon BIH. Upozorio sam i na moguću radikaliza­ciju nakon izbora, rekao je Grlić Radman novinarima.

 ?? ?? Adnan Tulić: Policajci koji se bore protiv korupcije nemaju zaštitu
Adnan Tulić: Policajci koji se bore protiv korupcije nemaju zaštitu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina