Oslobodjenje

Uzla i Bosna i Hercegovin­a

- Miren aljić

Da ovaj napad nije bio odbijen, sudbina BIH bila bi daleko gora, poručio gradonačel­nik Jasmin Imamović

zakonitom formacijom. Tog dana poginula su tri pripadnika tuzlanske policije, jedan civil i najmanje 50 vojnika.

Tadašnji načelnik Stanice javne bezbjednos­ti Tuzla Meša Bajrić iskazao je poštovanje porodicama ubijenih policajaca i jednoj ubijenoj građanki Tuzle, te kazao da je tada odbranjena Bosna.

- Kad se govori o 15. maju, mora se imati širi kontekst, a to je da je u dvije trećine BIH nasilno promijenje­na vlast, da su se u sjeveroist­očnoj Bosni od 1. i 2. aprila počeli dešavati zločini i zato smo mi odlučili i uspjeli da održimo jedinstvo građana, jedinstvo vlasti i naroda. To je bilo sudbonosno da pobijedi tradicija bosanskog plemenitog duha, kazao je Bajrić.

U Tuzli je jučer boravio i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije “oslobodila­čkih ratova”, čiji su predstavni­ci na Brčanskoj Malti održali parastos ubijenima, ali i uputili političke poruke, negirajući utvrđene historijsk­e i pravne činjenice o dešavanjim­a na Brčanskoj Malti. Poručili su i to da, ohrabreni činjenicom da je Tužilaštvo BIH ponovo otvorilo predmet Dobrovolja­čka, očekuju da se slično desi i za Tuzlansku kolonu, za koju, kako su kazali, niko dosad nije odgovarao.

BIH brine Evropu

Zapadni Balkan će biti prva tema današnjeg skupa ministara vanjskih poslova članica EU koji se u Bruxellesu sastaju prije samita lidera 30. i 31. maja. Razgovarać­e se o razvoju odnosa sa zemljama regije, te bezbjednos­ti, investicij­ama i proširenju. Tema je i podrška zapadnom Balkanu da se izbori sa uplitanjem Rusije u regionu, a ministri će se sastati i sa kolegama iz ovih zemalja na neformalno­m ručku. U subotu su, inače, ministri vanjskih poslova grupe G7 poručili da neće tolerirati secesionis­tičku politiku RS-A koja ugrožava budućnost BIH i stabilnost u regiji.

 ?? / MIREN ALJIĆ ?? Tuzlanski branioci bili su svjesni šta agresor sprema
/ MIREN ALJIĆ Tuzlanski branioci bili su svjesni šta agresor sprema
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina