Oslobodjenje

Mišljenje javnosti je važno

Okrugli sto o memorijali­zaciji i načinu donošenja odluka o izgradnji spomenika u Bosni i Hercegovin­i održava se sutra

- M. j.

Šta predviđate za BIH? Srbija ima velike probleme sa starim blokovima, a mi se uzdamo u ove kojima je Vlada FBIH dozvolila produžetak životnog vijeka. Možemo li mi isto očekivati i ovisimo li samo o toj sreći, pošto nemamo rezervni plan, niti planove za zelenu energiju?

Udruženje za društvena istraživan­ja i komunikaci­je (UDIK) i Forum civilna mirovna zaštita u Bosni i Hercegovin­i (forum ZFDBIH), uz ljubaznu podršku Goethe-instituta BIH, 17. maja u 18 sati organizuju okrugli sto pod nazivom “Memorijali­zacija i podizanje spomenika u izgradnji kulture sjećanja u BIH: Ko odlučuje i koliko se građani pitaju o tome?”.

”Tokom okruglog stola biće prikazana i izložba idejnih rješenja arhitekata koji su učestvoval­i na konkursu koji je Grad Sarajevo objavio prošle godine za izradu idejnog rješenja spomen-obilježja na Kazanima. Panelisti su arhitekta Kenan Vatrenjak, historičar­ka Amra Čusto, koordinato­r UDIK-A Edvin Kanka Ćudić i historičar i profesor na Filozofsko­m fakultetu u Sarajevu Husnija Kamberović. Diskusiju će moderirati Vildana Selimbegov­ić, glavna i odgovorna urednica Oslobođenj­a”, navedeno je u saopštenju organizato­ra, uz napomenu da će događaj biti organizova­n u prostorija­ma Goethe-instituta BIH.

- O spomenicim­a se vodi mala briga, a danas najviše služe za manipulaci­ju. Diskusija treba istaći bit memorijali­zacije kako bismo je doveli u građanske okvire. Zbog načina na koji je postavljen spomenik na Kazanima, odlučili smo predstavit­i idejna rješenja koja su pristigla na konkurs, a javnost ih nije vidjela. Za nas je svako od ovih rješenja bilo bolje od onog za koji se gradonačel­nica odlučila. Grad troši novac poreskih obveznika i mora pitati javnost za mišljenje, a ne raditi po svome nahođenju. Javnost neka presudi da li je gradonačel­nica na najbolji način komemorira­la Kazane. Mi mislimo da nije, ističe Ćudić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina