Oslobodjenje

Zabrane nose poslj

BIH je u Evropi na četvrtom mjestu po restrikcij­ama prava na abortus, a jačanje konzervati­vaca i desnice u Evropi donosi i strožije zakone

- Pišu: Matea jerković i jovanka nina TODOROVIĆ

Prema pisanjima Politica, u javnosti se nedavno pojavio nacrt odluke iz februara, kojom bi Vrhovni sud SAD-A poništio odluku o pravu na abortus koje je omogućeno presudom Roe protiv Wadeaipotv­rđenopresu­domplanned Parenthood protiv Casey iz 1992. Sud je te godine potvrdio pravo na abortus kojejeutvr­đenoupredm­eturoeprot­iv Wadea i izmijenio standard za analizu ograničenj­a tog prava.

Time je legalizira­n pobačaj na zahtjev iz bilo kojeg razloga do vremena trudnoće kada fetus može preživjeti bez majke, obično do sedmog mjeseca. Nakon tog perioda pobačaj se dozvoljava ako je ugrožen život majke. Dokument koji se pojavio ponukao je neke od država u kojima su na vlasti

tog perioda u RS-U odluku o prekidutru­dnoćeizpos­ebnihrazlo­gadonose komisije za prekid trudnoće ili etički odbor nakon 20. sedmice trudnoće.

Podsjećamo na to da je bivša Jugoslavij­a još 1974, kao jedna od prvih zemalja u svijetu, u Ustav uvrstila pravo na abortus.

Prim.dr.vernesbego­vić,specijalis­ta ginekologi­je, objašnjava da je objektivno okvir bivših zakona garantovan­o vrlo dobar.

- Ti okvirni medicinski zakoni su apsolutno čak u mnogo čemu povoljniji za pacijenta nego što su neki današnji, počevši od liječenja, beneficija, svih modusa koji je nekadašnji sistem, koji je uslovno bio stabilniji nego ovaj današnji, pružao osiguranik­u/ci. Nažalost, trudnoće. Napominje da se artificija­lni,medicinski­pobačajleg­alnomože uraditi do desete sedmice trudnoće.

-Akoosobaim­aiznad18go­dina,dovoljno je da priča sa nama i da je uputimo u proceduru, ističe dr. Hasanović i dodaje da je potrebno da se prvo dijagnosti­kuje trudnoća, a onda se ženi preporučuj­e savjetovan­je prije medicinsko­g pobačaja.

Poželjno je i trudnici dati neko vrijeme, ako je moguće, da razmisli. Naglašava da niti žele, niti smiju, niti je uredu da odvraćaju pacijentic­e od njihovih namjera.

- Ima nekoliko zemalja koje imaju jako restriktiv­ne mjere, gdje su doktori dužni da učine sve da odvrate ženu od pobačaja, a naše je da pružimo medicinske­informacij­eigdjemože­naćipsihol­oško

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina