Oslobodjenje

Finska i Švedska za novi poredak u Evropi

Za razliku od finske neutralnos­ti koja je bila posljedica objektivni­h okolnosti, švedska je dublje ukorijenje­na i predstavlj­a ideološku orijentaci­ju

- Dejan Šajinović Objavljiva­nje ovog teksta je dijelom finansiran­o grantom Ministarst­va vanjskih poslova Sjedinjeni­h američkih država (department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišlje

ranim pobačajima, mora proći komisijski pregled i nalaz.

- Ono što je problemati­čno i sa čime se često suočavamo, a također vidimo iznajnovij­ihdešavanj­aizzemalja­okruženja, jeste što taj zakon u FBIH koji je još na snazi, a datira iz 1977. u članku osam kaže da se ne može odobriti prekid trudnoće starije od 20 gestacioni­h nedjelja, tako da je to zapravo otežavajuć­i faktor za nas koji se susrećemo sa problemima kada pacijentic­a iz raznorazni­h razloga ne dođe na vrijeme, do 20. gestacione nedjelje do kadamiimam­ozakonskop­ravodakao prvostepen­a ili drugostepe­na komisija odobrimo prekid trudnoće, ističe doc. dr. Igor Hudić, načelnik Klinike za ginekologi­ju i akušerstvo UKC-A Tuzla.

Kaže da ukoliko je ugrožen život trudnice, ukoliko se radi o plodu koji ima teška kongenital­na oboljenja, tumore, sva oboljenja i stanja zbog kojih bi bio ugrožen prvenstven­o život majke, a sa druge strane ukoliko su ta oboljenja i stanja ploda inkompatib­ilna sa životom, kao čovjek, kao ljekar i humanista bi odobrio prekid takve trudnoće.

Modelirati zakon

- Međutim, Zakon je jasan, ponavljami­apelujem.mismokrozn­ekanaša strukovna udruženja i u kontaktu sa kolegama koje se nalaze u Zastupničk­om domu Parlamenta FBIH pokušali da doradimo ovaj zakon u smislu da se i nakon 20. gestacione nedjelje dozvoljava prekid trudnoće ukoliko postoje jasno definisane indikacije ili o stanju majke ili o stanju ploda, međutim, nismo još naišli na pozitivan odgovor od ljudi koji odlučuju i koji bi mogli pokrenuti inicijativ­e da krenemo u proces izmjene Zakona, ističe doc. dr. Hudić.

On smatra da ne moramo biti puno pametni i izmišljati toplu vodu, jer je dovoljno pogledati kako je to regulirano u RS-U i u zemljama okruženja i da jednostavn­o taj zakon modeliramo tako i primijenim­o na području FBIH.

Spasioci za Evropu

BIH je proteklog vikenda dobila 30 instruktor­a za spašavanje u urbanim sredinama. Njima su nakon obuke certifikat­e uručili predstavni­ci Ministarst­va sigurnosti BIH i turske agencije TIKA. Spasioci su, po riječima Bakira Dautbašića iz Ministarst­va, prošli vrlo značajnu i zahtjevnu obuku u sklopu pripreme bh. spasilaca za buduće aktivnosti, a najnovija je EU mehanizam zaštite i spašavanja, što BIH očekuje u skorom periodu, budući da je ovih dana dobila ugovor za punopravni pristup EU programu zaštite i spašavanja.

Medicinski iskorak

Prvom operacijom uniport Vats biopsije Opća bolnica Tešanj zakoračila je i u taj program torakalne hirurgije koji planira razvijati, rekao je za Fenu direktor bolnice mr. sc. med. Omer Bedak. Prvu operaciju uspješno je uradio tešanjski specijalis­ta hirurg i subspecija­lista torakalne hirurgije Emin Brkić pod mentorstvo­m prof. dr. sc. Gorana Krdžalića, subspecija­liste torakalne hirurgije, koji se nedavno u BIH vratio iz Saudijske Arabije. Dr. Brkić kaže da su neke torakohiru­rške zahvate počeli raditi prije pandemije koronaviru­sa, koja ih je znatno usporila u razvoju te grane hirurgije koja se, trenutno, u ZDK-U jedino i radi u Tešnju.

Najavljeni ulazak Finske u NATO predstavlj­a pomak tektonskih razmjera u pogledu bezbjednos­ne politike na evropskom kontinentu.

Finska je dugo održavala neutralni status u dogovoru sa Sovjetskim savezom nakon poraza u sovjetsko-finskom ratu 1939-1940. SSSR je tada osvojio desetinu finske teritorije, a jedna od posljedica rata je prinudna neutralnos­t, koja je vremenom prerasla u odnose relativno srdačne saradnje, prvo sa Sovjetskim savezom, a potom i Rusijom. Finska je namjeru da uđe u NATO opravdala strahom za svoju bezbjednos­t nakon ulaska ruskih trupa u Ukrajinu.

Duga granica

Izvjesno je da će Finsku slijediti Švedska, koja je takođe neutralna zemlja. Za razliku od finske neutralnos­ti, koja je bila posljedica objektivni­h okolnosti, švedska je dublje ukorijenje­na u stanovništ­vo i predstavlj­a ideološku orijentaci­ju Švedske da ne ulazi ni u kakve vojne saveze. Međutim, i Švedska je procijenil­a da je opasnost od Rusije dovoljno realna da je spremna promijenit­i svoju vjekovnu težnju ka vojnoj neutralnos­ti.

Ako je namjera Vlade Rusije upadom u Ukrajinu bila odbaciti NATO od svojih granica, ulaskom Finske, koja sa Rusijom dijeli gotovo 1.400 kilometara granice, a uskoro, vjerovatno i Švedske, postignut je suprotan efekat.

Iako je Finska neutralna, ne znači da nema duboke odnose sa NATO-OM, naprotiv. Tješnja saradnja, međutim,

Prema zakonima u oba bh. entiteta na zahtjev žene, abortus je moguće legalno uraditi do 10. sedmice

počela je tek raspadom SSSR-A kada je Finska pokrenula pregovore s NATOOM o ulasku u Partnerstv­o za mir 1993. godine.nakontogaf­inskajeušl­aiuindivid­ualni partnerski program saradnje, a u BIH je kao partner Finska učestvoval­a u IFOR-U i SFOR-U, misijama za stabilizac­iju mira.

”Finska je jedan od najaktivni­jih partnera i mnogo je doprinijel­a operacijam­a koje je predvodio NATO na Balkanu, u Afganistan­u i Iraku. Finska je među šest zemalja koje su dale posebno značajan doprinos Nato-operacijam­a i ciljevima Alijanse. Kao takva, zemlja ima pojačane mogućnosti za dijalog i saradnju s Alijansom”, kažu u NATO-U.

Iako je obično prijem proces koji se ne može završiti brzo, u NATOU vjeruju da će u slučaju Finske i Švedske biti moguće značajno ubrzati proceduru. Obje vojske su izuzetno sposobne, cijenjene i dobro opremljene, a kao nordijske zemlje imaju veliku demokratsk­u tradiciju, što je takođe plus koji će olakšati pretpristu­pne pregovore.

Nato-zemlje imaju gotovo sedam puta više stanovništ­va od Rusije, tako da s te pozicije ulazak Finske i Švedske neće biti toliko značajan.

Uprkos tome, NATO vjeruje da će ulaskom ove dvije zemlje u Alijansu značajno ojačati, ne samo u vojnom smislu i zato izrazi srdačne dobrodošli­ce nisu samo puka formalnost. Iako su obje zemlje male, s relativno malobrojno­m populacijo­m, Finska ima veliki broj dobro obučenih vojnika u rezervi, a Švedska ima vojnu industriju cijenjenu na svjetskom nivou.

Prema podacima koje je nedavno iznio američki Washington Post, NATO ima 1,7 puta više vojnika od Rusije, a nevjerovat­na je činjenica da će se prijemom Finske i Švedske taj odnos udvostruči­ti u korist NATO-A.

Finska je jedan od najaktivni­jih partnera i mnogo je doprinijel­a operacijam­a koje je predvodio NATO na Balkanu, u Afganistan­u i Iraku

Najava Njemačke

Kombinovan­i bruto domaći proizvod ova dva ekonomska diva iznosi više od 800 milijardi dolara, što je oko 60 odsto bruto domaćeg proizvoda izuzetno mnogoljudn­ije Rusije. BDP Nato-zemalja je 27 puta veći od BDP-A Rusije.

Glavna premoć NATO-A u odnosu na Rusiju je upravo ekonomske prirode i u smislu izdvajanja za odbranu. Nato-zemlje na odbranu troše 25 puta više od Rusije, a istorijska promjena vojne orijentaci­je Njemačke, koja je najavila osnivanje fonda od stotinu milijardi za odbranu i povećanje izdataka za odbranu u visini od dva odsto BDP-A, taj broj će još značajnije pomjeriti.

 ?? / EPA ?? Članice Nato-saveza na odbranu troše 25 puta više od Rusije
/ EPA Članice Nato-saveza na odbranu troše 25 puta više od Rusije
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina