Oslobodjenje

Mirela Čavajda dijeli Hrvatsku Na ulicama su bili predstavni­ci sedam udruga koje se protive abortusu, prema 100 koje to pravo brane

- Piše: jadranka dizdar, Zagreb

Sedmi “Hod za život” održan je u subotu u centru Zagreba pod geslom “Život je zakon”. Neslužbeno, hodalo je nekoliko tisuća ljudi. Pozivaju na donošenje novog zakonskog okvira o prekidu trudnoće koji će zaštititi svu nerođenu djecu, pa i onu s dijagnozom teške bolesti. Hodali su središtem Zagreba od Trga Republike Hrvatske, preko Trga bana Jelačića do Zrinjevca. “Znanost je ustanovila i dokazala da život započinje začećem, smatramo da zakon na taj način isto tako treba štititi život, potrebno je postaviti novi zakonski okvir koji se temelji na znanosti a ne na ideologiji i kulturi smrti”, rekla je članica organizaci­jskog tima Kristina Kolovrat.

Obraćanje komisijama

Prošle subote hodali su u Varaždinu, Vinkovcima i Slavonskom Brodu. Najavljuju da će se svake iduće subote

Sloveniji, kako je moguće da abortus u kasnoj trudnoći s jedne strane granice nije etički prihvatlji­v, a s druge strane jest?”, rekla je.

Slučaj trudnice Čavajde, podsjetimo, već danima je u fokusu hrvatske javnosti. Samo dva dana prije zagrebačko­g “Hoda za život” u centru Zagreba i istovremen­o u još osam hrvatskih gradova održan je prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanj­a javnog zdravstva i zanemariva­nja zdravlja žena” u znak solidarnos­ti s trudnicom Čavajdom i svim ženama, kako se navodi, kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstven­e skrbi. Prosvjed je organizira­lo sedam udruga, a pismo podrške Čavajdi potpisalo je preko 100 udruga civilnog društva u Hrvatskoj. Zahtijevaj­u da se hitno donesu smjernice i protokoli koji ženama jamče dostupan prekid trudnoće Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), koja traži donošenje novog zakona o pobačaju. HUBOL upozorava da se poluistina­ma vezanim uz slučaj trudnice Čavajde stvara atmosfera hajke na liječnike i sasvim pogrešno interpreti­ra uloga priziva savjesti. Priopćili su kako sa zaprepašće­njem prate mnoštvo poluistina koje su preplavile hrvatske medije i društvene mreže, a koje krivo informiraj­u opću, ali i stručnu javnost, nedovoljno upućenu u pravnu regulativu cijelog slučaja.

”U slučaju navedene trudnice ne radi se o prizivu savjesti”, ističu. Napominju da ginekološk­a struka smatra prekid trudnoće do 22. tjedna i da je prekid trudnoće nakon tog perioda porod, jer plod te dobi može preživjeti izvan maternice. Ističu da prekid trudnoće kod teško malformira­nog ploda znači feticid (ubojstvo ploda,

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina