Oslobodjenje

Za danas najavljen štrajk vozača saniteta

-

u svibnju i dvije subote u lipnju hodati u Splitu, Imotskom, Zadru, Pločama, Sisku, Osijeku i Rijeci, ukupno u 11 hrvatskih gradova. Na zagrebačko­m “Hodu za život” okupljenim­a se, među ostalima, obratila Slovenka Urša Cankar-soares. Ona se osvrnula na aktualni slučaj Zagrepčank­e Mirele Čavajde, koja je u 6. mjesecu trudnoće, a kojoj su hrvatske bolnice sve do srijede odbijale dozvoliti prekid trudnoće iako dijete ima veliki tumor na mozgu. Prema izjavi resornog ministra, ona će ovaj postupak obaviti u Sloveniji. “Ne želim da Slovenija postane poznata kao zemlja abortivnog turizma. Ovdje bih se obratila stručnim komisijama u i da se javno objavi registar liječnika koji imaju priziv savjesti. Samo dio medija prenosi u petak priopćenje u doslovnom prijevodu) koji nije reguliran u hrvatskom zakonodavs­tvu, tj. ne spominje ga nijedan propis, pa u HUBOL-U izražavaju bojazan da je stoga moguće zakonski prijaviti liječnika počinitelj­a feticida.

Riskira tužbu

Prekid trudnoće u slučaju teško malformira­nog ploda bez feticida se ne radi jer je besmislen, poručili su i rekli da je u slučaju prekida trudnoće porodom teško malformira­nog ploda koji bi rezultirao porodom živog djeteta liječnik neonatalog pedijatar zakonski dužan zbrinuti dijete, inače riskira tužbu za nesavjesno liječenje.

Vozači saniteta najavili su štrajk koji će, ako ministar ne riješi problem, početi danas i trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se izjednačil­e na razini cijele države njihove plaće koje se danas razlikuju i po 1.500 kuna, ovisno o županiji.

”Pokrećemo štrajk do potpisivan­ja uredbe kojom će biti izjednačen­i koeficijen­ti”, rekao je sindikalni povjerenik Vladimir Markuš na konferenci­ji za medije ispred KB-A Dubrava. Pozvali su ministra Vilija Beroša da riješi ovaj problem.

U suprotnom, štrajk će obuhvatiti osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja - Karlovac, Krapinskoz­agorsku županiju, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsk­o-bilogorsku županiju, Novalju, Šibenik, Drniš, Požegu, Novu Gradišku.

U sedam županija - Zadarskoj, Sisačko-moslavačko­j,

Učesnici u Zagrebu pozivaju na donošenje novog zakonskog okvira o prekidu trudnoće koji će zaštititi svu nerođenu djecu, pa i onu s dijagnozom teške bolesti

Koprivničk­o-križevačko­j, Virovitičk­o-podravskoj, Zagrebačko­j, Splitsko-dalmatinsk­oj i Dubrovačko-neretvansk­oj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će, kaže Markuš, raditi strogo po pravilniku o sanitetsko­m prevozu, piše index.hr.

 ?? ?? ”Dosta! Uništavanj­a javnog zdravstva i zanemariva­nja zdravlja žena”, poručili sa protesta
”Dosta! Uništavanj­a javnog zdravstva i zanemariva­nja zdravlja žena”, poručili sa protesta
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina