Oslobodjenje

Rusija fosfornim bombama napala Azovstal

U videosnimk­u se mogla vidjeti i topnička paljba na Mariupolj. Raketni napad izveden je na zapadnom području Lavova

-

Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstal u Mariupolju nakon ukrajinske pobjede na Eurosongu, rekli su ukrajinski izvori. “Pakao je došao na Zemlju. U Azovstal”, napisao je zastupnik u gradskoj skupštini Mariupolja Petro Andriuščen­ko na Telegramu, gdje je objavio videosnima­k napada na kojem se vidi i topnička paljba, no snimak nije mogao biti nezavisno potvrđen.

Ogromna šteta

Fosforne bombe su zapaljive bombe koje se zapale pri doticaju s kisikom i izazivaju ogromnu štetu. Njihova upotreba u naseljenim područjima je zabranjena međunarodn­im pravom. Andriuščen­ko je objavio fotografij­e koje prikazuju natpise na bombama, prema kojima se čini da su bačene kao odgovor na ukrajinsku pobjedu na Eurosongu u italijansk­om gradu Torinu.

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset prvi dan. BBC piše da su ukrajinske snage potisnule ruske trupe daleko od Harkova, rekao je gradonačel­nik. Prema procjeni britanske vojske i NATOA, ruska ofanziva u Donbasu, na istoku zemlje, izgubila je zamah. Britanski izvještaj također kaže da je Rusija možda izgubila trećinu kopnenih snaga koje je imala na početku invazije.

U Ukrajinu stiže još pomoći i oružja, izjavio je ukrajinski šef diplomatij­e Dmitro Kuleba nakon što se u Berlinu sastao s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom. “Još oružja i druge pomoći stiže u Ukrajinu”, napisao je Kuleba na Twitteru.

Dodao je da su se dvije zemlje također obavezale na blisku saradnju kako bi osigurale da ukrajinska hrana za izvoz stigne do krajnjih potrošača u Africi i Aziji.

Guverner ukrajinske regije Lavov izvijestio je o raketnom napadu na zapadno područje. Maksim Kozitski kazao je da je pogođena vojna infrastruk­tura u regiji.

”U ovom trenutku nema informacij­a o mrtvim ili povrijeđen­im”, saopštio je Kozitski.

Glasnogovo­rniktursko­gpredsjedn­ika Recepa Tayyipa Erdogana kaže da je Ankara predložila da ranjene borce koji se nalaze u čeličani u gradu Mariupolju, na jugu Ukrajine, evakuira preko mora.

Ibrahim Kalin je za Reuters izjavio da je prije dvije sedmice razgovarao o ovom prijedlogu s ukrajinski­m predsjedni­kom Volodimiro­m Zelenskim u Kijevu i da je taj prijedlog i dalje na stolu iako Moskva nije pristala na to.

Spremnost Turske

Plan je da se ljudi evakuirani iz čeličane Azovstal kopnom odvezu u luku Berdjansk, koja se nalazi na Azovskom moru, odakle bi turskim plovilom bili prevezeni preko Crnog mora do Istanbula, kazao je.

”Ako postoji način da to uradimo, rado ćemo to uraditi. Spremni smo. Zapravo, naš brod je spreman krenuti i dovesti povrijeđen­e vojnike i druge civile u Tursku”, rekao je Kalin.

Ankara je predložila da ranjene borce koji se nalaze u čeličani u gradu Mariupolju, na jugu Ukrajine, evakuira preko mora

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina