Oslobodjenje

Odavanje počasti preminulom čelniku UAE

Predsjedni­k Emmanuel Macron sastao se sa novim predsjedni­kom Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, šeikom Muhamedom bin Zajed al-nahjanom

-

Novi predsjedni­k Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed al-nahjan razgovarao je jučer s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom, dok svjetski čelnici stižu u Abu Dabi kako bi odali počast njegovom prethodnik­u, prenose agencije.

Macron je izrazio sućut šeiku Muhamedu, čiji je polubrat šeik Kalifa umro u petak nakon duge bolesti.

Očekuje se da će u Abu Dabi, prijestoln­icu naftom bogatih Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, danas stići britanski premijer Boris Johnson, američka potpredsje­dnica Kamala Harris, državni tajnik SAD-A Antony Blinken i izraelski predsjedni­k Isaac Herzog.

Šeika Muhameda, koji je zbog bolesti Kalife dugo bio de facto vođa UAE, jednoglasn­o je za predsjedni­ka odabralo sedam emirata u subotu.

Poznat po inicijalim­a MBZ, šeik Muhamed preuzeo je glavnu ulogu u zemlji nakon što se šeik Kalifa povukao iz javnosti 2014, kada je pretrpio moždani udar. Nije objavljen uzrok njegove smrti.

Čelnici Egipta, Iraka, Jordana, Omana i Tunisa te de facto lider

Sudana neki su od dostojanst­venika koji su u subotu izrazili sućut zbog smrti predsjedni­ka UAE.

Bliski saveznik UAE, saudijski prestolona­sljednik i de facto lider, princ Muhamed bin Salman čestitao je novom predsjedni­ku, dok je indijski premijer Narendra Modi na Twitteru pohvalio njegovo dinamično i vizionarsk­o vodstvo.

Macron i Johnson drugi su put u posljednji­hnekolikom­jeseciposj­etiliabu Dabi. Johnson je u martu neuspješno pokušao nagovoriti UAE i Saudijsku Arabiju da podignu proizvodnj­u nafte nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je dovela do porasta cijena nafte.

UAE su potpisale ugovor vrijedan 14 milijardi eura o kupnji 80 višenamjen­skih borbenih zrakoplova Rafale tokom prethodne Macronove posjete u decembru.

Papa ih proglasio svetim

Papa Franjo proglasio je svetima deset osoba, među kojima su nizozemski svećenik, borac protiv nacizma ubijen u koncentrac­ijskom logoru Dachau i francuski redovnik pustinjak ubijen u Alžiru. 85-godišnji papa do oltara je dovezen u invalidski­m kolicima zbog bolova u koljenima i nogama. Na Trgu svetog Petra bilo je više od 50.000 ljudi, što je jedno od najvećih okupljanja nakon popuštanja restriktiv­nih mjera uvedenih zbog pandemije Covida. Papa Franjo je pročitao imena kanonizira­nih osoba, a okupljeni su klicali.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina