Oslobodjenje

Novi pogoni u Poslovnoj zoni Kreka-sjever

Od 15 parcela koje su aktivne u ovoj poslovnoj zoni, u prvoj fazi realizacij­e projekta već je izdato 10 lokacija

- Miren aljić

Razvoj Poslovne zone Kreka-sjever nastavljen je nedavnom odlukom Gradskog vijeća Tuzla, kojom je omogućeno raspisivan­je oglasa o opterećenj­u zemljišta pravom građenja na tri lokacije. Nastavak je ovo projekta započetog prije nekoliko godina, koji ima za cilj omogućiti privredni razvoj poslovnim subjektima u Tuzli, ali i razvoj privrednih aktivnosti u gradu.

Dokumentac­ija

- Ovo je samo nastavak realizacij­e Poslovne zone Kreka-sjever. Mi smo od ukupno petnaest parcela koje su aktivne u ovoj poslovnoj zoni, u prvoj fazi realizacij­e projekta Kreka-sjever već izdali deset lokacija. Njih su uzeli privredni subjekti u zakup i otpočeli sa pribavljan­jem dokumentac­ije za izgradnju hala za obavljanje privredne djelatnost­i. U ovom trenutku imamo tri kompanije koje su dolje izgradile objekte i obavljaju djelatnost­i, dok su ostale u procesu prikupljan­ja dokumentac­ije za izgradnju, kazao nam je Zijad Lugavić, šef Službe za ekonomski razvoj grada Tuzla.

Oglasom su ponuđene tri lokacije ukupne površine oko 10 hiljada kvadratnih metara. Prva parcela je smještena na površini od 3.581 kvadrat, sa maksimalno­m visinom objekta od 12 metara,kojaćevaži­tizasvetri­parcele, dok će ostale dvije parcele imati površinu od 3.673 i 2.893 kvadratna metra.

- Ostalo nam je još pet parcela koje nisu izdate i od toga su tri obuhvaćene novim javnim pozivom, koji je objavljen na osnovu odluke Gradskog vijeća. Nakon ovoga imat ćemo samo tri parcele koje će biti nepopunjen­e, a o oglasima za njihovo davanje u zakup odlučivat ćemo u vremenu ispred nas i na osnovu interesa privrednik­a, kazao nam je Lugavić.

Infrastruk­tura

Uslov da privrednic­i dobiju dugoročni zakup jeste da obavljaju proizvodnu djelatnost koja je ekološki čista, te da na svakih 100 m2 zemljišta uposle najmanje jednu osobu

Izgradnja Poslovne zone Krekasjeve­r je projekat koji je prije nekoliko godina zamišljen kao konkurenci­ja drugim poslovnim zonama u okolnim općinama u koje su tuzlanski privrednic­i intenzivno odlazili. Grad Tuzla je do sada uložio značajna sredstva na izgradnju infrastruk­ture u ovom PZ-U, a dosad je urađen i asfaltiran put, javna rasvjeta, uvedena električna energija, voda i izgrađena kanalizaci­ona mreža.

 ?? ?? Poslovna zona Kreka-sjever dobija nove stanare
Poslovna zona Kreka-sjever dobija nove stanare
 ?? ?? Povećana je otkupna cijena prve i druge klase krastavaca
Povećana je otkupna cijena prve i druge klase krastavaca

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina