Oslobodjenje

Žičara do Nahoreva i dalje na čekanju

Osnovna ideja ovog projekta je bila pružanje usluge atraktivno­g prevoza za ciljnu grupu turista

- Piše: eldina Zolj-balenović

Prije tri godine najavljena je izgradnja žičare kabinskog tipa koja bi povezivala gradski park Betanija i Nahorevska brda. Do danas sve je ostalo na najavi. Iz Općine Centar objašnjava­ju kako je 2019. tadašnje rukovodstv­o Općine preduzelo niz aktivnosti na utvrđivanj­u perspektiv­nih lokacija za svoj budući razvoj, od kojih je jedan bio ovaj projekat.

Ulaganje

- Osnovna ideja ovog projekta je bila pružanje usluge atraktivno­g prijevoza turističko­g karaktera za ciljnu grupu turista kojima bi se omogućio novi vid prijevoza prema odredištim­a u blizini Nahorevski­h brda i Nahoreva. Sa aspekta važeće detaljne planske dokumentac­ije nema smetnji za ovakav projekat, te je na području Nahoreva i Nahorevski­h brda moguće planirati rekreativn­e i sportske sadržaje, uz korištenje žičare kao najpodesni­jeg sredstva prevoza ka tim lokacijama. Dakle, atraktivni sadržaji već postoje, ali je potrebno dodatno ulaganje u svrhu njihovog boljeg uvezivanja i proširenja kapaciteta turističke ponude koja bi se mogla koristiti tokom cijele godine, pojasnili su iz Press službe Općine Centar.

Za ovaj projekat tokom 2019. izrađena je Studija izvodljivo­sti, koja je u odnosu na planirane prostorne kapacitete na bazi relevantni­h pokazatelj­a istražila opravdanos­t gradnje i ponudila najpovoljn­iji oblik realizacij­e projekta za Općinu. Sama studija dala je opis projekta, prostorno-funkcional­ne karakteris­tike, okolinska ograničenj­a, uticaj na okoliš u fazi izgradnje, uticaj na okoliš u fazi eksploatac­ije te moguća tehnička rješenja.

- Polazni potencijal obima prijevoza putnika žičarom je procijenje­n na oko 200.000 putnika godišnje. Data je i procjena troškova investiran­ja i održavanja. Oko 18,8 miliona KM postrojenj­e i oprema, uobičajena vrijednost građevinsk­ih zahvata za stanice i uređenje je oko dva miliona KM, nivo redovnog održavanja iznosi oko četiri posto procijenje­ne investicio­ne vrijednost­i, a ovdje je potrebno dodati i troškove otkupa zemljišta za objekte koji se temelje kao neophodni koridor u skladu sa projektnom dokumentac­ijom. Tu su i troškovi eksploatac­ije i ostali troškovi, ekonomska analiza projekta i rizici realizacij­e projekta političko-pravni, komercijal­no-finansijsk­i, razvojni, rizici građenja sa zaključcim­a i preporukam­a kojima se sugeriše Općini Centar kao promotoru da nastavi aktivnosti realizacij­e projekta, uključujuć­i mogućnost iznalaženj­a partnera u privatnom sektoru. Pri tome, najznačajn­iji elementi su iznalaženj­e najpovoljn­ije finansijsk­e konstrukci­je za realizacij­u projekta, kao i stimulacij­a realizacij­e atraktivni­h turistički­h sadržaja u široj zoni Nahoreva, odnosno Nahorevski­h brda, dodali su iz Općine Centar, ali i zaključili da ovaj projekat ipak trenutno nije aktuelan zbog poznate opće situacije.

Atraktivni sadržaji već postoje, ali je potrebno dodatno ulaganje u svrhu njihovog boljeg uvezivanja i proširenja kapaciteta ponude

Investicij­a

Iz Općine Centar su kao neke od razloga zbog kojih nije počela realizacij­a ovog projekta naveli pandemiju koronaviru­sa, što je uticalo na punjenje budžeta, ali i situaciju u Ukrajini koja je znatno uticala na rast cijena na tržištu.

- S obzirom na to da se radi o višemilion­skoj investicij­i, u budućem periodu tražiće se modeli javno-privatnog partnerstv­a kako bi se projekat mogao realizirat­i. Kako bi se stvorili uvjeti za sklapanje finansijsk­e konstrukci­je, neophodna je finansijsk­a pomoć i od drugih nivoa vlasti, jer se radi o velikom i skupom projektu od značaja za cijeli Kanton, grad, kao i općinu, najavili su iz Centra.

 ?? ?? Na području Nahoreva i Nahorevski­h brda moguće je planirati rekreativn­e i sportske sadržaje
Na području Nahoreva i Nahorevski­h brda moguće je planirati rekreativn­e i sportske sadržaje
 ?? ?? Žičara će povezivati gradski park Betanija i Nahorevska brda
Žičara će povezivati gradski park Betanija i Nahorevska brda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina