Oslobodjenje

Stara stabla, hroničari jednog vremena

- Vahida arnautović

Bosna i Hercegovin­a je zemlja koja ima mnogo starih stabala, ali kojima se, nažalost, poklanja jako malo pažnje. Većina ih je slabo zaštićena a, kako kaže profesor sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu Dalibor Ballian, to su naši historijsk­i spomenici i hroničari jednog vremena.

Tisa, koja se nalazi na planini Prenj, najstarije je drvo u našoj zemlji, a na naučno priznat način ustanovlje­no je da je stara nekih 1.800 godina.

Profesor Ballian za Oslobođenj­e kaže da stara stabla najčešće nalazimo u starosti od 300 do 400 godina te da imamo jako mnogo takvih primjera u BIH. Poznati hrast kitnjak, koji se nalazi u Pazariću kod Sarajeva, star je 500-600 godina.

Što se tiče Sarajeva, u samom gradu nemamo mnogo starih stabala, navodi dalje profesor, većinom su to stogodišnj­a stabla.

Najstarija stabla u Sarajevu su dva stabla hrasta lužnjaka, jedno se nalazi na Skenderiji, a drugo kod Kampusa.

- U parku na Ilidži također imamo nekoliko hrastova lužnjaka, kao i na Stojčevcu koji su tu 150200 godina, kazao je Ballian.

Od hortikultu­rnih stabala, navodi dalje, najstarija stabla u gradu su stabla platana koja okružuju spomenik Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću u istoimenom parku.

Od starih stabala u Kantonu Sarajevo imamo i aleju kod Vrela Bosne sa platanima i kestenima. Kako kaže profesor, to su stari stogodišnj­aci i treba im posvetiti pažnju.

Podsjeća na to da smo nekad na Skenderiji imali nekoliko starih stabala crnih topola, a ostalo je samo jedno stablo autohtonih crnih topola kod Zemaljskog muzeja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina