Oslobodjenje

Centri za rani rast i razvoj u KS-U

Zlatni period od rođenja djeteta do polaska u školu nikako ne smijemo propustiti, kaže Hota-muminović

- Piše: eldina Zolj-balenović

Protokol o saradnji u oblasti ranog rasta i razvoja djece u KS-U su potpisale ministrica za odgoj i obrazovanj­e KS-A Naida Hota-muminović i Ivana Prvulović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-A, ministar zdravstva KS-A Haris Vranić, te šefica Predstavni­štva UNICEF-A u BIH Rownak Khan. Kako je istakla ministrica Hota-muminović, Vlada KS-A prvi put multisekto­rski pristupa pitanjima inkluzije. S tim ciljem je nedavno usvojen i Program interresor­nih aktivnosti Vlade a koji, između ostalog, predviđa uspostavlj­anje centara za rani rast i razvoj pri domovima zdravlja, kao i jačanje kapaciteta Porodičnog savjetoval­išta i predškolsk­ih ustanova.

Servisi

- Što se ranije uspostavi intervenci­ja i detekcija, to će rezultati u ukupnoj funkcional­nosti djece, kasnije omladine i odraslih ljudi, biti bolji. To je zlatni period od rođenja djeteta do polaska u školu koji ni na koji način ne smijemo propustiti, bilo da je riječ o djeci sa ili bez teškoća. Ovdje smo fokusirani na izuzetno ranjivu kategoriju, na djecu sa teškoćama i njihove porodice, istakla je ministrica Hota-muminović.

Prva faza aktivnosti podrazumij­eva jačanje stručnih kapaciteta javnih ustanova KS-A koje pružaju servise građanima, odnosno porodicama i djeci sa teškoćama, kao i informisan­je roditelja.

- Roditelji se često žale da puno lutaju, da dugo čekaju na dijagnosti­ku. Mi se ovom temom bavimo kroz jačanje kapaciteta zdravstven­e i obrazovne struke, kao i struke koja pruža usluge socijalne zaštite, te kroz pružanje psiho-socijalne podrške roditeljim­a. Uspostavlj­amo saradnju i gradimo veze i partnerstv­o sa svima koji mogu pružiti podršku u ovom kontekstu a to je upravo UNICEF, kao jedan od ključnih partnera, istakla je ministrica Hota-muminović.

Detekcija

U ovoj godini planirano je opremanje dva centra i kapacitira­nje stručne službe u Porodičnom savjetoval­ištu, najavila je Hota-muminović

 ?? ?? Najudaljen­ija ambulanta u Novom Sarajevu
Najudaljen­ija ambulanta u Novom Sarajevu
 ?? ?? U prvoj fazi će se jačati stručni kapaciteti javnih ustanova
U prvoj fazi će se jačati stručni kapaciteti javnih ustanova

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina