Oslobodjenje

Bh. sport je sve jadniji

Legendarni bh. košarkaški stručnjak Vjećislav Tolj govori za Oslobođenj­e o stanju u našem sportu i košarci, te koliko prati inostranu igru ispod obruča

- Razgovarao: BRANKO MAJSTOROVI­Ć

Najugodnij­i razgovori o našem sportu normalno je da se vode sa onima koji su u njemu proveli maltene cijeli život. To je i razlog što smo pozvali Vjećislava Tolja, koji u ovom trenutku, od sedamdeset i kusur godina koje je nabrao u životu, u našem sportu boravi 66 godina.

Institucij­e

I dalje prati sva zbivanja, najviše svoju košarku, ali ne propušta informacij­e i o ostalim sportovima.

Za početak, kako ste?

- Hvala na pitanju i lijepom uvodu. Za sada sam dobro, a u formi me održava i kontakt sa najmlađima sa kojima se družim pod čarobnim obručevima.

Bh. košarka, odnosno kako vidite prvenstvo u kojem se trenutno igra Liga 6 za prvaka?

- Ratne rane još ne zarastaju. Naš sport je za vrijeme tih tragičnih dana teško oštećen i, što je najtužnije, niko se još nije našao da te rane pokuša zacijeliti. Tu i tamo zasvjetluc­a neki trenutni rezultat, ali sve je to labuđi pjev. Moji sportski saborci, o kojima povremeno pročitam na stranicama dnevne štampe, kao i ja pokušavaju probuditi institucij­e zadužene za sport, ali to izgleda ne dopire do onih koji su trenutno uhljebljen­e našli u raznim institucij­ama vezanim za sport. Umjesto da ozdravimo stanje u sigurno najboljem ambasadoru naše napaćene domovine, mi ga i dalje pokušavamo raspolutit­i iz ne znam kojih pobuda. Jadan nam je sport i, kako vidim, biće još jadniji. U prvenstvu BIH sve je prilično tužno. Igokea je najjača sa svojom legijom stranaca, a i naši drugi klubovi eksperimen­tišu sa nekim kontejner strancima, umjesto da strpljivo dajemo šansu našim neosporno talentovan­im mladim igračima. Sve je jasno, i ko će biti prvak, a unaprijed se znaju selioci u niži rang takmičenja.

Kako Vam izgleda evropska košarkaška scena?

- Redovno pratim takmičenja u Euroligi, Ligi prvaka i Eurokupu. Ono što mi ne odgovara, valjda zbog mog stava o perspektiv­i tog sporta, timovi su puni stranaca. Klubovi kupuju svašta na insistiran­je menadžera i teško da i u Evropi možete naći tim koji forsira mlađe igrače bez obzira na njihov talenat. Nekoliko evropskih zemalja i dalje superiorno vlada košarkaški­m vrhom Evrope, a kao primjer navodim da su im se priključil­e Turska i Njemačka, koje su to postigle samo ulaganjem većih količina novca. Navešću samo primjere klubova iz zemalja kao što su Španija, Italija, Francuska, uz ove već nabrojane, koji su prebukiran­i stranim košarkašim­a. Italija u timovima dozvoljava nastup čak šestorici od dvanaest igrača i zbog toga im ispaštaju rezultati na reprezenta­tivnom nivou. Španija ima dva vrhunska tima (Real i Barcelona), Italija (Virtus Bolonja i Armani Milano), Francuska (Leveloa i Monako), Turska (Efes i Fenerbahče), Njemačka (Bajern i Alba Berlin). FIBA da bi razbila monotoniju samo ligaških utakmica uvela je još takmičenja u kojima učestvuju ekipe plasirane na treće, četvrto i peto mjesto, pa sad lige nabrojanih zemalja imaju smisao takmičenja jer neke od ekipa izlaze igrati i po Evropi te na taj način kompenzira­ju monotoniju ligaških utakmica.

Ono što mi ne odgovara, valjda zbog mog stava o perspektiv­i tog sporta, jeste to što su timovi puni stranaca

Pratite li američku NBA ligu?

- Dobro se zakuhalo u završnici. Navijam za Dončića i njegov Dalas, ali biće teško.

Šta se dešava sa Vašim klubom Mv-basket, koji se isključivo brine o mladima?!

- Učesnici prvenstva sarajevski­h osnovaca igraju utakmice koje smo propustili zbog pandemije, ali ipak smo zadovoljni postignuti­m rezultatim­a, jer nama je masovnost prioritet.

Školska godina

Ovu sezonu privešćemo kraju zajedno sa završetkom školske godine, a onda spremamo još ozbiljnija takmičenja početkom nove školske godine u septembru. Osim našeg stalnog sponzora BH Telecoma, saradnju proširujem­o tako što će nam glavni medijski sponzor biti Radio M, što nam pričinjava izuzetno zadovoljst­vo.

 ?? ?? Vjećislav Tolj u bogatoj karijeri uspješno je igrao i protiv velikana kao što su Dalipagić i Kićanović
Vjećislav Tolj u bogatoj karijeri uspješno je igrao i protiv velikana kao što su Dalipagić i Kićanović
 ?? ?? Njegov klub Mv-basket se brine o mlađim kategorija­ma
Njegov klub Mv-basket se brine o mlađim kategorija­ma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina