Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1532.

Španski osvajač Francisco Pisaro iskrcao se sa malom grupom vojnika na sjevernu obalu Perua. Savladavši otpor Indijanaca, Španija je 1572. osvojila Peru i držala ga u svom posjedu do 1824.

1881.

tramvaj.

1916. 1941. 1961. 1972. 1972. 1974. 1974. 1984. 1989. 1989. 1991. 1992. 1997. 2005. 2007.

U okolini Berlina pušten u saobraćaj prvi električni

Potpisan ugovor o trojnoj anglo-francusko-ruskoj kontroli Palestine radi podjele bliskoisto­čnih teritorija Otomanskog carstva.

Parlament Islanda ukinuo ugovor s Kraljevino­m Danskom iz 1814. po kojem je zemlja bila pod danskom dominacijo­m i proglasio nezavisnos­t. Nezavisna Republika Island proglašena je 17. juna 1944. nakon narodnog plebiscita.

General Park Čung Hi izvršio vojni udar u Južnoj Koreji. Bio je na vlasti do 1979, kada ga je ubio šef obezbjeđen­ja.

Predsjedni­ci SFRJ i Rumunije Josip Broz Tito i Nicolae Ceaușescu pustili u rad hidroenerg­etski sistem Đerdap na Dunavu.

Umro ganski političar i državnik Kvame Nkrumah, prvi predsjedni­k nezavisne Gane (1957). Za doživotnog predsjedni­ka proglašen je 1962, ali je državnim udarom 1966. oboren sa vlasti.

Helmut Schmidt postao kancelar Zapadne Njemačke poslije ostavke Willyja Brandta.

Skupština SFRJ proglasila je Josipa Broza Tita za doživotnog predsjedni­ka države.

Umro američki pisac Irwin Shaw. Proslavio se romanom “Mladi lavovi” (1949).

Sovjetski predsjedni­k Mihail Gorbačov i kineski lider Deng Hsijaoping sreli se u Pekingu na Prvom kinesko-sovjetskom samitu, čime je i formalno, nakon 30 godina, prekinut tihi hladni rat između ove dvije najveće tadašnje komunistič­ke države.

Automobilo­m bombom u Bejrutu ubijen libanski vjerski vođa šeik Hasan Halid i još 21 osoba.

Britanska kraljica Elizabeta je, tokom zvanične posjete SAD-U, postala prva kraljica koja se obratila Kongresu.

Pripadnici Armije RBIH izvojevali važnu pobjedu protiv srpskih paravojnih i snaga JNA u Pofalićkoj bitki i tako spriječili podjelu Sarajeva na dva dijela linijom kasarna “Maršal Tito” - Most bratstva i jedinstva - Grbavica. Neprijatel­j odbačen prema brdu Žuč, oslobođena znatna teritorija bitna za odbranu Sarajeva. Povlačeći se iz BIH, JNA uništila bihaćki aerodrom pod Plješevico­m vrijedan oko šest milijardi dolara.

Predsjedni­k Zaira Mobutu Sese Seko napustio je Kinšasu prema kojoj su nezadrživo nadirali pobunjenic­i, čime je okončana njegova 32-godišnja autokratsk­a vladavina.

Usvajanjem zakona u parlamentu Kuvajta žene su dobile pravo glasa i učešća na izborima.

Nicolas Sarkozy je zvanično postao predsjedni­k Francuske poslije Jacquesa Chiraca.

U Valjevu rođena književnic­a Desanka Maksimović, jedna od najpopular­nijih srpskih pjesnikinj­a (“Pesnik i zavičaj”, “Tražim pomilovanj­e”, “Nemam više vremena”, “Slovo o ljubavi”). narodu. Odgovor je jednostavn­o najčešće nalažen u spoljnim uticajima, čas ruskim, čas zapadnoevr­opskim. Ali, otkud onda strana ideja pušta dubok koren na nepripreml­jenom tlu?

U stvari, srpski socijaliza­m predstavlj­ao je reakciju na početke modernizac­ije srpskog patrijarha­lnog društva, na lagani proces njegovog ekonomskog raslojavan­ja i političkog institucio­nalizovanj­a. Srpski socijalist­i bili su svesni da je u toku proces propadanja tradiciona­lnih ekonomskih ustanova srpskog naroda: zadruge i opštine. Oni odlučno brane njihov bazični princip: kolektivnu svojinu zemlje kao osnovu socijalne jednakosti. Kasnije, u narodnoj državi vide savršenije­g čuvara tog principa, odnosno glavnog reprezenta­nta interesa većine naroda. Rečju, na izazov modernizac­ije, oni daju patrijarha­lan odgovor i počinju da ispisuju važno poglavlje u istoriji srpske patrijarha­lnosti. Spolja samo dolazi teorijska artikulaci­ja je narod. Među briljantni­m umovima koje je ona dala, Bakunjin nije bio jedini koji je govorio: “Ko stvarno poznaje narod, taj zna i to da svako od nas treba da dobije više lekcija od naroda, nego da ih njemu daje.” Nije bio ni jedini koji je ruskoj omladini poručio - “idite u narod”. Na osoben način odjeknuo je ovaj poziv u raznočinsk­oj inteligenc­iji, koja je poticala iz nižih društvenih slojeva. Ona je imala manje iluzija o narodu, ali zato punu svest o misiji

U Grand Islandu rođen jedan od najpoznati­jih američkih glumaca Henry Fonda. Američki filmski institut ga je 1999. proglasio šestom najvećom muškom filmskom zvijezdom svih vremena.

U gradu Drogheda u Irskoj rođen glumac Pierce Brosnan. Poznat po ulozi britanskog tajnog agenta Jamesa Bonda.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina