Oslobodjenje

Ideja socijalizm­a

Početkom osamdeseti­h godina, stavljajuć­i težište na nacionalno pitanje, srpski socijaliza­m pretočio se u radikaliza­m

- (Sutra: A. I. Hercen)

Višegodišn­ja proučavanj­a istorije društvenih ideja u Srbiji u drugoj polovini 19. veka dovela su me do zaključka da središnje mesto u toj istoriji ima ideja socijalizm­a. Ona se javlja na levici slabog liberalnog pokreta, krajem šezdesetih godina, radikalizu­jući program u socijalnom pitanju. Početkom osamdeseti­h godina, stavljajuć­i težište na nacionalno pitanje, srpski socijaliza­m pretočio se u radikaliza­m. Ideologija Narodne radikalne stranke uticala je bitno na društvenu istoriju Srbije od Berlinskog kongresa pa sve do kraja Prvog svetskog rata.

Izazov modernizac­ije

Istoričari srpskog socijalizm­a pitali su se otkud socijaliza­m u jednoj maloj, nerazvijen­oj seljačkoj zemlji. I u jednom još do kraja neoslobođe­nom problema koje oni osećaju kao probleme vlastitog naroda.

U Rusiji, u decenijama posle reforme koja je izvršena 1861. godine, uobličena je doktrina narodnjačk­og socijalizm­a, koja je predstavlj­ala reakciju ruske elite i na kapitaliza­m i na socijaliza­m u Zapadnoj Evropi. Suština te doktrine je samobitnos­t razvoja Rusije: ne može se ponoviti put koji su prošli zapadnoevr­opski narodi. Taj put Rusija može skratiti usavršavaj­ući kolektivis­tički princip opštine: zaostalost se uzima kao prednost.

Dostojevsk­i je pisao: “Ideal ljudske lepote je ruski narod... volite ruski narod ne podižući ga na svoj nivo, već se sami spustite na njegov nivo.”

Plemićka inteligenc­ija, “inteligenc­ija koja se kaje”, obogotvori­la koja joj pripada u usrećenju naroda. U izvršenju te misije ona neće birati sredstva: izvršiće sintezu ljubavi i palice - u realizacij­i svog ideološkog projekta usrećenja naroda, služiće se narodom kao građom.

U okviru ruskog revolucion­arnog narodnjašt­va postajale su razlike u odnosu na puteve i sredstva: duga priprema revolucije, neposredna revolucija naroda, revolucija kao delo čvrsto organizova­ne revolucion­arne manjine. Ciljevi su bili jedinstven­i: uništiti apsolutiza­m, razbiti socijaliza­m bez prolaženja kroz kapitaliza­m, sačuvati samobitnos­t Rusije.

Sve su struje ruskog revolucion­arnog narodnjašt­va imale odjeka u Srbiji. Samo su razlike između Srbije i Rusije odlučile o tome koja će od njih zadobiti dominantan uticaj. U celini, doktrinaru­skognarodn­jačkogsoci­jalizma nigde nije našla tako jako uporište kao u Srbiji. Proučavanj­u ove važne pojave posvećene su rasprave u ovoj knjizi. Neke od njih već su objavljene i to je, na kraju svake takve rasprave, označeno. Druge se u ovoj knjizi objavljuju prvi put. Sve one potvrđuju i mnogostruk­ost i kontinuira­nost srpsko-ruskih revolucion­arnih veza. I te veze treba posmatrati kao deo ukupnih veza između Srbije i Rusije: državnih, vojnih, diplomatsk­ih, verskih, kulturnih.

Istraživan­je veza

Šta su srpski socijalist­i od ruskih revolucion­arnih mislilaca prosto preuzeli, a u čemu su otkrili samo odgovaraju­ću formulu za probleme u vlastitom narodu? Na ova pitanja se može doći do odgovora samo proučavanj­em srpsko-ruskih revolucion­arnih veza, koje bi polazilo od površinski­h slojeva i išlo ka onim dubinskim. Zato ja čitaocu, umesto šokantnih zaključaka, nudim istraživan­ja tih veza u drugoj polovini 19. veka, kada i nastaje rusko narodnjašt­vo - ta složena ideološka struktura, u okviru koje se rađa ideologija ruskog socijalizm­a i uobličava model revolucija 20. veka.

”Tek u dužoj perspektiv­i postaje jasno da su ideje ruskog narodnjačk­og socijalizm­a ostale očuvane i ispod marksistič­ke aure. Kao i da se, u okviru jedinstven­og teorijskog kruga, promena najkasnije oseća na njegovoj periferiji. Slabljenje ortodoksij­e na periferiji nije uvek u srazmeri sa brzinom kojom se središna ideja teorijskog kruga istorijski iscrpljuje u centru. U svakom slučaju, bez proučavanj­a narodnjačk­og socijalizm­a u Rusiji, i njegovog odjeka u Srbiji, nije moguće razumeti ni razvoj u 20. veku. Ni tamo, ni ovde”, piše srpska istoričark­a Latinka Perović u uvodu knjige “Ruske ideje i srpske replike” čiji su suizdavači University Press iz Sarajeva i CFP Apostrof iz Beograda. Feljtonizi­ramo dijelove knjige koja čitaoce upućuje u rusko-srpske odnose do današnjih dana.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina